Пенсионери от Ардино се поклониха пред бюст-паметника на Сабахаттин Али в Къркларели

Изображение 1 от 2

    През уикенда пенсионери от Ардино посетиха Турция с маршрут Одрин (Едирне), Люлебургаз и Къркларели (Лозенград). Двудневната екскурзия бе организирана от местния клуб на пенсионерите с подкрепата на община Ардино. Кметът Ресми Мурад предостави на възрастните хора общински транспорт, за да сбъдне желанието им да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на южната ни съседка.

    Двудневното пътуване бе наситено с много впечатления.По случай 110-годишнината от рождението на световно известния турски писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Алиекскурзията започна от Къркларели. Тукв централната градска част има парк, който носи името на Сабахаттин Али, роден в Ардино през 1907 година. Ардинчани бяха посрещнати от Варол Шен, гл.специалист „Връзки с обществеността” към община Къркларели иБирсен Мерич, председател на местният клон на „Сдружението за подкрепа на съвременния начин на живот”. 

    Възрастните хора от Ардино поднесоха венец пред паметника на Сабахаттин Али, който се намира в едноименния парк в центъра на града. С едноминутно мълчание почетоха паметта на световно известния писател-хуманист. Председателят на Клуба на пенсионерите Гюнер Мюмюн поднесе топлите поздрави на ардинчани. „Щастливи сме, че сме тук. Тази визита е един подарък за нас от кмета на община Ардино Ресми Мурад, който винаги е отворен към културните инициативи“, заяви Мюмюн.

    Председателят на „Сдружението за подкрепа на съвременния начин на живот” в Къркларели  Бирсен Мерич заяви, че тук за 27 поредна година се провеждат ежегодни културни празници под надслов „Дни на Сабахаттин Али” и по този начин градът се превръща в място, където паметта за големия писател е винаги жива.Тя отбеляза, че тази година по повод 110-годишнината от рождението на писателя около пространството пред бюст-паметника на Сабахаттин Али, койтое изграден през 2010 г. от кърджалийския скулптор Зиятин Нуриев, са засадени две борчета. „Надяваме се, тези млади дръвчета растейки ще бъдат символ на братството, приятелството и мостовете  между побратимените общини Ардино и Къркларели“, заяви Бирсен Мерич.

    От името на пенсионерите председателят на Клуба Гюнер Мюмюн изказа своята искрена благодарност към кмета Ресми Мурад за оказаната помощ и подкрепа за осъществяването на екскурзията. Той благодари и на собственика и шофьора на фирма „Олмена 06” Фаик Шакир, за приятното и безаварийно пътуване.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини