Над 4100 камери ни пазят от джебчии и други опасности

ад 4100 камери следят за сигурността ни по площади, улици, както и в училища и забавачки в страната, съобщава "Монитор". Най-много устройства за видеонаблюдение са разположение в големите градове - София, Бургас, Варна и Пловдив.

Общо на територията на столицата има над 3000 видеоочи, като 2000 камери пазят малчуганите в детските заведения и училищата и около самите сгради, така че родителите да са спокойни за хлапетата си.

Над 180 камери са монтирани по кръстовищата в града. Под наблюдение е и подземната железница, както и подлезите на Централна гара и на автогарата, "Ботевградско" и "Цариградско шосе", бул. "България" и др.

Общинските камери наблюдават и джебчийките пред Централна гара, Лъвов мост и около Женския пазар. Освен това те се грижат и за спокойствието на гражданите около джамията, където се струпват бежанци и има оплаквания от хора, и около Националния стадион "Васил Левски", където пък се дебне за нарушители и вандалски прояви по време на мачове.

Видеонаблюдението обхваща и зоологическата градина и паркове и детски площадки. Кадрите от всички видеокамери отиват в общинския дежурен център за 24-часово наблюдение.

За осигуряване на допълнително видеонаблюдение, необходимо за обезпечаване на сигурността по време на провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се предвижда изграждане на такова по основните трасета на придвижване на делегациите.

С решение на Министерския съвет бяха отпуснати 2 млн. лв., отделно от това общината ще осигури 1,1 млн. лв. за изграждане на система за сигурност. Те ще бъдат свързани със специален софтуер към бази данни с издирвани терористи.

Над 400 видеокамери опасват от край до край Бургас и следят денонощно за спокойствието и трафика в морския град. Половината от тях са монтирани на възлови светофари и спирки, като повече от 30 кръстовища в морския град са под видеонаблюдение. Камери има в Морската градина, на крайбрежната алея, край всички детски площадки и автогари. Повече от година в морския град функционира Център за видеонаблюдение и управление на трафика. Общинските власти предоставят записи на полицията и прокуратурата, когато в обсега им е извършено престъпление.

Пловдивската община също наблюдава с камери всички възлови кръстовища в града. Над 200 камери са разположени по улици и булеварди, в Цар-Симеоновата градина, Старинен Пловдив, Гребната база и Алеята на любовта покрай Централна гара. Според общината монтирането на камери на алеята е намалило броя на проститутките в района. 44 нови камери пък бяха монтирани на всички 11 входно-изходни артерии на Пловдив.

По един месец се запазват записите на 43 денонощно работещи видеокамери на 7 невралгични места в Стара Загора, чийто сигнал се следи онлайн от операторите в Центъра за градска мобилност. В него се получават и сигналите от градските автобуси и тролейбуси, които също са оборудвани с видеоочи.

Хасковската община обяви обществена поръчка за монтирането на 160 камери, които ще бъдат разположени в общо 48 точки в града. Софтуерът ще може да разпознава къде има струпване на хора или изоставени предмети и да изнася на мониторите изображенията от съответните камери.

Готов проект за видеонаблюдение има и община Добрич, но все още в града има само 7 камери. Със собствени приходи в община Септември пък бяха купени и монтирани 50 видеокамери.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини