Готвят мерки срещу некоректни работодатели

Комисията за проучване на случаите на неизплатени заплати установи пропуски в законодателството, даващи възможност на некоректни работодатели да се възползват.

„За“ доклада на комисията и предложенията за законодателни инициативи гласуваха 170 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 0 , с което те бяха приети единодушно.

Комисията отчита, че най-големият брой предприятия със забавени трудови възнаграждения на работниците са в търговията, тъй като там оперират и най-много стопански субекти. Там неизплатените заплати за периода 2012-2016 г. са 3 431 963 лв. 

Предложенията, направени в рамките на комисията, ще бъдат внесени като общ законопроект от всички политически сили в Народното събрание. 

Комисията прави предложения за промени в Кодекса на труда, целящи да се предостави допълнителна защита на правата на работниците и служителите, в случаите, когато работодателите им не изплащат трудовите възнаграждения и обезщетения. С тези промени се засилват контролните функции на ИА „Главна инспекция по труда“. 

С проекта се предлага също работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. 

Според БСП обаче мерките препоръчани от комисията са половинчати.

Пред Нова телевизия лидерът на партията Корнелия Нинова поиска работниците да станат първи по ред кредитор на предприятието, а не както досега пети. По този начин при евентуален фалит те първи ще си вземат дължимите възнаграждения.

Според депутата Крум Зарков има два големи случая, в които не се изплащат заплати и те заслужават различен отговор, тъй като са различни по своето същество. В единия случай става дума за работодатели, на които бизнесът върви, имат пари, но не изплащат заплати. В другия случай става дума за работодатели, които обективно срещат трудности в своя бизнес и не могат да изплащат заплати. За тях е създаден и специален фонд, има специална процедура", коментира Зарков.

По думите му в осемте групи проблеми, идентифицирани от комисията, се вижда, че по-голямата част от случаите на неизплатени заплати засягат втория тип работодатели, които са изпаднали или са на път да изпаднат в несъстоятелност. Според него некоректният работодател, който има пари да изплаща за заплати, е този, който фокусира общественото мнение. 

Той поясни, че БСП ще припознае част от законодателните промени в тази сфера, обсъдени на заседанията на Комисията.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини