Унгария ще получава газ по ”Турски поток” от 2019 г.

Унгария и Газпром подписаха споразумение за доставки на газ до Европа по газопровода "Турски поток". Първите обеми ще започнат да постъпват през 2019 г.

Това заяви днес пред унгарската информационна агенция МТИ министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от БТА.

Той направи това изявление, след като подписа съответното споразумение в Москва с президента на Газпром Алексей Милер, уточни ТАСС.

Сиярто допълни, че България и Сърбия вече са подписали всички необходими документи за прокарването на тръбопровода. 

"Тръбопроводът ще позволи годишно на Унгария да й бъдат доставяни чрез Сърбия 8 милиарда кубични метра газ", каза още унгарският външен министър. 

Проектът "Турски поток" предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра. 

Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб метра газ годишно.

Междувременно Белият дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп ще заяви утре във Варшава пред 12 страни от Централна и Източна Европа (вкл. Унгария и България), че Вашингтон иска да помогне на съюзниците си, като направи възможно най-лесно за американски компании да изнасят повече втечнен природен газ за региона.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини