ГЕРБ атакува президента за скандала в Свищов, БСП го защити

Трябва да осъдим постъпката на президента, заяви Цветан Цветанов по повод скандала с недопуснати политици на среща в Свищов. Корнелия Нинова обаче защити Радев.

Още вчера беше съобщено, че Цветанов, други депутати от различни партии, областният управител на Велико Търново Любомира Попова и председателят на Националното сдружение на Общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов не са били пуснати на срещата между Румен Радев и кмета на града Генчо Генчев по повод 140 години от освобождението му. От ГЕРБ заявиха, че причина за забраната е решение на президентската администрация.

„Народните представители, които бяха при кмета, обсъждайки проблемите, които трябва да се решават и да търсим политически консенсус, без да разделяме на политически принцип, бяхме лишени от възможността да присъстваме на тази работна среща, която беше представена от президентския екип”, заяви Цветанов в декларация от името на ГЕРБ от парламентарната трибуна, като обвини държавния глава, че е потъпкал конституцията. 

„Задаваме си въпроса – дали президентът на страната, който при избирането му за такъв направи своите декларации и каза, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийната принадлежност, религия и етнос, го прави? Ако приемем, че президентът на страната е имал конфиденциален разговор с кмета и ръководството на общината, можем да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутатите, за да чуят тази информация, която той иска да сподели, но на срещата присъстват представители от президентската институция, в това число и началникът на кабинета Иво Христов, който, доколкото сме запознати от открити източници, не притежава достъп до класифицирана информация”, допълни той.

Според Цветанов на вчерашния ден, когато градът отбеляза 140 годни от освобождението си от турско робство, политиците е трябвало да демонстрират обединение. Заместникът на Бойко Борисов коментира, че досега никой от предходните държавни глави не си е позволявал да не допуска народни представители и представители от изпълнителната власт на подобни работни срещи. 

„Това не е семейно частно парти”, категоричен бе Цветанов, който подчерта, че дори и лидерът на БСП Корнелия Нинова не е присъствала на срещата с президента. 

Нинова защити Радев 

Нинова обаче не се съгласи. 

"Уважавам действията на президента Радев и го подкрепяме от първия ден до ден днешен, включително и вчера в Свищов. Не злоупотребявайте и не обвинявайте държавния глава в разделение на нацията и в различно отношение към политическите лидери. Има снимка как всички заедно застанахме пред хората в Свищов, от лявата страна на президента съм аз, от дясната сте вие, г-н Цветанов“, обърна се тя към него. 

Тя допълни, че докато от ГЕРБ поставят въпроса за единение около приоритетите като Председателство на България и принципи на демокрацията и говорят "тези красиви думи", са обявили война на президентската институция. 

"Позволихте си без никакви данни да говорите за корупция, за натиск върху експерти, които са взимали независими решения", каза Нинова по повод скандала с избора на изтребители "Грипен".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини