Социалистите печелят изборите в Албания

Управляващата Албанска социалистическа партия печели парламентарните избори, показват резултати от екзитпол, цитирани от БТА.

Между 45 и 49 процента от гласовете получават социалистите от партията на министър-председателя Еди Рама, сочат прогнозните данни. Опозиционната Демократическа партия на Албания взема около 30 на сто.

Гласуването вчера беше продължено с един час заради ниска избирателна активност.

По данни на местната ЦИК към момента на приключване на на изборите в 20 ч (21 ч българско време) избирателната активност е била около 45% - най-ниската от началото на века в Албания.

Прогнозните резултати подсказват, че социалистите вероятно ще спечелят мнозинство от 71-75 места в 140-членния парламент.

Това би позволило на Рама да следва своята програма без сегашния по-малък партньор в управляващата коалиция - Социалистическото движение за интеграция, което печели около 19 процента от гласовете.

Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз. Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.

Главният съперник на Рама - лидерът на демократите Лулзим Баша - възприе тон против ЕС по време на кампанията, обвинявайки Брюксел, че се меси във вътрешните работи на Албания.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени днес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини