Липсата на развлечения в Кърджали отблъсква туристи,броят на нощувките намалява

Липсата на развлечения в Кърджали отблъсква туристите и броят на нощувките в местните хотели намалява.Проблемът нееднократно е поставян от Туристическа асоциация „Перперикон”.Все още не са използвани възможностите на язовирите и Водното огледало.Настоява се за публично-частно партньорство,но такова все още липсва.Презастрояването на перлата на местния туризъм Главатарци,също се отразява на отсядането на туристи в Кърджали.До отлива на туристи се стига и заради лошото обслужване,породено от текучеството на квалифицирани кадри.Хотелските комплекси почти не са в състояние да здържат подготвените си служители.Това води да затварянето на места за настаняване.Красноречив пример е мотелът при Пчеларово.

  Кърджали разполага с 30 места за настаняване с над 10 легла,сочат данни на Статистическото бюро в града.Това са хотели,мотели,хижи.Броят на стаите е 450,а на леглата 891.За една година от април 2016 до април 2017 г. броят на местата за настаняване е намалял с 9,1%,а на леглата с 13,9%.Общият брой нощувки до април 2017 г. е бил 6483,с 255 по малко от миналата година.

  В местата за настаняване с 1 и 2 звезди нощувките за година са намалели с 30,6 на сто,а в тези с 3 звезди са се увеличили с 19,6 %.По скъпите хотели са предпочитани от българите.

  Най-многобройни чуждестранни туристи идват от Турция-57,8%.8% от нощувалите са германци,7,3 –гърци и 5,0% -румънци.

  Най многобройни са нощувките по Байрамите,когато много изселници идват да видят близките си.Все още Кърджали не е привлекателен за румънските туристи,коит преминават през града ни на път за Бяло море.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини