Клади за кърлежи препоръчват на кърджалийци специалистите

Клади за кърлежи препоръчват на кърджалийци специалистите.Опасните гадинки трябва да се изгарят,увити в хартийки,а не да се мачкат,защото течност от тях може да пръсне в окото и да последва заразяване.Най-добрият вариант е ,в случай,че намерим кърлеж по тялото си ,той да бъде премахнат от лекар.

Кърджали е ендимичен район по отношение на заболявания,причинени от кърлежи.Честотата им е голяма ,опасността от смъртни случаи също.

Според д-р Магдалена Маринова кърлежите пренасят три вида тежки заболявания:хеморагична треска,която води до висока смъртност,лаймска болест,с тежки последици върху нервна и сърдечно-съдова система и марсилска треска,която напоследък протича с усложнения.

 Ухапванията не са болезнени.Когато кърлежът се пусне сам,ухапването остава незабелязано.В случай,че е установено ухапания трябва да следи до 15 дни за поява на температура,главоболие,кървене на венците и носа.

  Когато сме сред природата д-р Маринова препоръчва да носим дрехи с дълги ръкави и панталон.След прибиране у дома да се огледаме за кърлежи.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини