Тракийци се разцепиха на леви и десни,организацията в Кърджали срещу Премянов

Становище

от Общото събрание на “Тракийско дружество –Димитър  Маджаров”  гр. Кърджали, проведено на 05.06.2017 г.

            На свое заседание, на Общо събрание, проведено на 05.06.2017 г. с пълно единодушие, „ТД -Д. Маджаров“ гр. Кърджали в присъствието на председатели и представители от дружествата в региона, потвърди окончателно решението на своя управителен съвет за излизане от участие в Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ). В началото на месец април тази година Тракийско дружество „Антим първи“ в Бургас  също напусна СТДБ.

            Тракийците в Кърджали не веднъж  сме предупреждавали за това, а и считаме, че този очертаващ се разпад на организацията можеше да бъде предотвратен. Можеше, ако досегашното (след 1990 г.) ръководство на Съюза, водено от бивши, висши членове на БКП -БСП не се беше обградило с доминиращо мнозинство от партийни съмишленици и не беше поставило партийните си и лични интереси над тракийските.  То не беше само издигане и подкрепяне кандидатите на тази партия в избори за президенти, народни представители, евродепутати, кметове и др., а една цялостна политика в тази насока в нарушение на устава и нормативните актове.  Разпадът можеше да бъде спрян и да се намери изход и ако на последните избори, вместо за пореден път замесване на организацията в партийна дейност и наказване на действително виновните за това, ръководството не се беше впуснало в една яростна клеветническа кампания и разправа с несъгласните с тази политика, използвайки срещу тях всевъзможни квалификации и неправомерни действия като „изключване“ на ръководители, назначаване на „представляващи“ дружеството в Съюза, създаване на правила, с които недопустимо се намесва в дейността на дружествата и др. действия, които нямат никаква правна стойност и са неприложими спрямо тракийските дружества юридически лица. Можеше разпадът да бъде спрян и ако страниците на в-к Тракия - печатен орган на неполитическия СТДБ, не се използваха от главния му редактор Тодор Коруев (бивш редактор на в-к Работническо дело и в-к Дума) за партийна пропаганда и груби клевети срещу инакомислещите, при наложена цензура и недопускане право на отговор и друго мнение (да не говорим за защита, при оклeветяване). Този начин на действие и създаденото мнозинство, прилагащо този подход станаха възможни с извършените промени в устава на организацията след 1990 г. Уставът, приет от възстановителите на Съюза, допускаше участие в него само на тракийски дружества юридически лица.  Промененият устав допусна приемане на членове - физически лица с право на глас равен на гласа на членовете - юридически лица, което създаде предпоставката за мнозинство от „съмишленици“ във Върховния комитет (Общото събрание) на СТДБ. В сегашния момент във Върховния комитет наред с 33 тракийски дружества - юридически лица, участват и 49 физически и др. лица и с гласа си едно физическо лице може да парира гласа на представител на многохилядна тракийска организация. Както във Върховния комитет така също и в състава на Управителния съвет на СТДБ председателите на тракийските дружества са малцинство, което не им гарантира възможността  да отстояват и налагат тракийските принципи и идеи заложени в Устава на съюза.

            Доколко тази управленска и партийна дейност се приемат от тракийци показват и резултатите от „участието“ в последните избори на кандидатите „представляващи тракийските дружества“. Подкрепяната от ръководството партийна коалиция „БСП за България“  за 1.5 млн. наследници на тракийските бежанци допусна едва четири места в листите си, от които само едно близо до избираемите. Други, с наполовина на тази численост имат в Народното събрание над 30-40 народни представители. За най – високопоставения кандидат в СТДБ, титулуван в медиите като „зам. председател на тракийските дружества“, преференциален вот дадоха едва 345 души тракийци в Бургас (районът с най-много тракийци). Резултат, показващ неприемливостта за тракийци на политиката, водена от това ръководството на СТДБ и неговия авторитет.

            Години наред “ТД -Д. Маджаров” Кърджали и др. дружества и членове на Съюза настояват за диалог между регионалните тракийски дружества  и централното ръководство за приемане на демократичен устав и спазване на тракийските принципи и идеали, за провеждане на конгреси с широкото присъствие на тракийци, при решаване важните проблеми на организацията, но това всячески се избягва от ръководството. Очевиден е вече изводът, че то не се справя с управлението на Съюза и действията му водят до неговото разцепление и разпад. Настояваме  председателят Красимир Премянов и обкръжението му - пряко виновни за тези процеси незабавно да се оттеглят от ръководството на Съюза на тракийските дружества в България за да се възстанови диалогът между тракийци и нормалната дейност в организацията.

                                                                                                                                          

Общо събрание

на „Тракийско дружество - Димитър Маджаров“ гр. Кърджали

05.06.2017 г.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Тр
    Тракиец
    1 0
    18:53, 16 юни 2017
    Лицето Яни Янев се е самозабравило. Мнозина тракийци в Кърджали, които не сме съгласни с методите му на работа трябва да потърсим начин да се организираме.
  • 2
    Тр
    Тракиец
    1 0
    18:57, 16 юни 2017
    Янев да си сложи ръката на сърцето и да каже колко от 33 тракийски дружества - юридически лица го подкрепят? Ако изключим двама -трима души, никой друг.
Последни новини