МВР със спешни мерки за опашките в КАТ

На ден през столичния КАТ минават 2500 души и около 900 автомобила, а в пиковите часове и дни, дори повече. Крайната цел е пълна електронизация, за която е необходимо време, стана ясно след заседание в МВР.

Дотогава успоредно правителството под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов ще взима мерки за облекчаване на гражданите и административното обслужване.

В рамките на два часа министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с вътрешния министър Валентин Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиера Томислав Дончев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, експерти от НАП, от Министерския съвет и от МВР.

Министър Валентин Радев заяви, че проблемите в КАТ са от години. Той посочи, че те са обсъждани с колегите му областните дирекции на МВР в страната. "Сега се опитахме да ги адресираме и да направим бързи стъпки", коментира Радев. Предстои освежаващ ремонт, освен това закупуване на софтуер, хардуер.

"Всички тези проблеми, буквално като се започне от тоалетните в КАТ - дори и до това стигнахме, машините, които работят, условията, в които работят хората - компютрите, се надяваме в тези два пътя краткосрочно и дългосрочно да намерят решение", посочи Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че за някои от тези мерки ресурсът, който е необходими, е нищожен. Така било, например с изработването на качествен интернет сайт на КАТ, в който не само да има адреса на съответната служба, а да са описани услугите - какви документи са необходими.

Една междинна стъпка е поне документите да са налични в електронен вид, да ги разпечата и да отиде с готови и попълнени документи. Дизайнът на услугите - кое гише посещаваш първо. Предвижда се ползването на ПОС- терминал за заплащане на съответните услуги. Предвижда се освежителен ремонт, за да станат помещенията по-приветливи за гражданите. "Фокусът е върху гражданите", коментира Радев.

Относно финансовата страна на изпълнението на мерките - краткосрочни и дългосрочни, министър Радев заяви: "Премиерът ме увери, буквално ми каза, че ако до вторник съм готов - е готов в сряда с постановление на Министерски съвет да се отпуснат средствата, примерно за компютрите в обслужващите места, гишета", коментира вътрешният министър. По думите му дори табелите трябва да бъдат опростени.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че приоритет на правителството е да мисли за гражданите.

Той обясни, че справките, които са необходими за един документ, следва да се правят по служебен път, а не гражданинът да обикаля и да събира документи, за да ги предоставя на друга администрация.

"Това тече в момента. Този процес, обаче ще отнеме време. Вероятно ще отнеме една година, доколкото не всички регистри, все още са достъпни по електронен път. Ние не можем да чакаме една година, за да оправим процеса принципно из основи. Затова се фокусираме върху сферите и местата, където административното обслужване е трудно, бавно и понякога мъчително за гражданите. Ще движим двата процеса паралелно", увери Томислав Дончев.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини