В Русия готвят забрана на заобикаляне на блокировката на забранените сайтове

За разглеждане в руската Госдума е внесен законопроект, който забранява ползването на услуги, приложения и програми за заобикаляне на блокираните сайтове. Проектът е публикуван в базaата на долната палата на руския парламент.

Според текста на законопроекта, депутатите предлага да бъдат задължени услугите и сайтовете, които се използват за заобикаляне на блокирането, да работят с Роскомнадзор и да осигурят ограничаване на достъпа до блокираните сайтове от регистъра. Преди време Русия въведе филтриране на съдържанието, а забранените сайтове са в специален регистър. 

Като наказание в проекта се предлага 30-дневно блокиране на услугите-нарушители.

В проекта са включени и търсачките, които според вносителите също трябва да бъдат задължени да не показват в резултатите от търсене блокираните сайтове.

Автори на инициативата са депутатите Максим Кудрявцев от Единна Русия, Николай Рижак от Справедлива Русия и Александр Юшченко от КПРФ. В пояснителната записка те посочват, че заради услугата VPN и анонимайзери от типа на Tor съществуващите начиини за блокиране са неефективни.

По-рано Роскомнадзор заявяваше, че не е нужно да се блокират анонимайзерите и друигите средства за заобикаляне на блокировката, тъй като те имат също "широка сфера на полезно приложение". Трябва да се осигури баланс между интересите на гражданите, компаниите, които използват тези "полезни приложения", носителите на авторски права и държавата.

В момента се използват различни начини за заобикаляне на блокирането, пишат руски медии. Например норвежката Opera Software включи в достъпна за всички версия на браузъра функция VPN, която позволява да се заобилколи блокировката на сайтовете и да се сменя IP адреса.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини