Очаква се “Лийв Табако А. Михайлидис” да се разплати с тютюнопроизводителите

След поредица от срещи и разговори между „Национална Асоциация на тютюнопроизводителите-2010“ (НАТ-2010) и задлъжнялото за изкупена реколта 2016 Акционерно Дружество “Лийв Табако А. Михайлидис”, предстои развръзка по изплащане на тютюна. Макар със закъснение , от гръцкия оператор са на път да излязат от тежката ситуация, а земеделските стопани да получат средствата си за предадена преди месеци продукция.

Цветан Филев: Трудно е за обясняване, колко време ни отне и какви усилия се положиха от страна на НАТ-2010, да се стигне до тази развръзка. Сега, надявам се всички да разберат ползите от последните промени в Закона за тютюн, тютюневите и свързани с тях изделия (ЗТТСТИ), върху които работихме цели две години и половина – от 2014 г. до средата на 2016 г.

И регистъра на тютюнопроизводителите е ценен, за да е легитимен и защитен земеделския стопанин. И регистъра на търговци с издадени разрешителни е важен, за да има лостов механизъм срещу некоректност. За 30 дневният законов срок за изплащане на изкупената тютюнева суровина, които успяхме да съхраним – да не говорим! Много депутати от Парламентарната комисия по Земеделие към 43-то Народно събрание бяха за отпадане на този срок. Сега тях ги няма в Парламента, срокът остана, а само браншът знаем, колко трудно се преборихме за това. В противен случай проблемът с гръцкото Дружество щеше да се влачи с години. Вече имаме подобен горчив опит с фалирала фирма и неизплатени средства за изкупен тютюн през 2010 г., която е заличена от Търговския регистър и плащанията никога няма да се случат.

Не сме изпускали комуникацията с Михайлидис за секунда. В рамките на Консултативен съвет (КС) по тютюна НАТ-2010 настоя да се издаде разрешително на търговеца за 2017 г., а не да се фалира. По молба на Изпълнителния директор г-н Михаил Папанастасиу и за успокоение на тютюнопроизводителите (с призив за още малко търпение) публикуваме документи за развръзката по казуса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини