Ново доказателство за теорията на относителността на Айнщайн

Алберт Айнщайн прогнозира, че когато светлината от отдалечена звезда минава в близост до масивен обект, гравитацията действа като вид увеличителна леща, изсветлявайки и променяйки посоката на отдалечената звездна светлина. В статия от 1936 г. в сп. "Science" той добавя, че тъй като звездите са толкова отдалечени, "няма надежда да се наблюдава това явление пряко".

Американски и канадски астрономи представиха ново подтвърждение на общата теория на относителността. То ще бъде публикувано в Science, съобщи Авиационният Университет Амбри-Ридъл (САЩ).

Специалистите наблюдавали пръстен на Айнщайн - предсказаният от него през 1936 год. ефект - изкривяване на светлината на далечна звезда, между която и наблюдателя на Земята се намирала звездата 2051 B. Пръстеновидното образувание било асиметрично и това се наблюдава, според учените за първи път при звезда, различна от Слънцето. 

От октомври 2013 год. до октомври 2015 са направени 8 наблюдения с телескопа Hubble.

Учените успели да определят масата на Stein 2051 B. Звездата е шестото по отдалеченост от Земята бяло джудже. То е 1,5 пъти по-леко от Слънцето.

Изследването е пряко поттвърждение на общата терия на относителността, но включва също определянето на масата и състава на Stein 2051 B. За астрономите констатациите са значими поне по три причини:

Първо, изследването решава дългогодишна мистерия за масата и състава на Stein 2051 B.

На второ място то потвърждава Нобеловата награда за астрофизика на Субрахманян Чандрасекхар (Subrahmanyan Chandrasekhar) от 1930 г. за връзката между масата и радиуса на звездите бяло джудже. Сега знаем, че Stein 2051 B е напълно нормално, а не  масивно бяло джудже. С екзотичен състав, както се счита от почти век.

Трето, новият инструмент за определяне на масите ще бъде много ценен, тъй като огромни нови проучвания получават шанс за определянето им през следващите няколко години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини