10 °C

Просветният министър: От учителите зависи доброто овладяване на българския език

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че на учителите се пада основната задача учениците им да овладеят българския език и особено в етнически смесените райони. Това той каза по време на посещението си в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Вълчев  подчерта, че изучаването на българския език е заложено в достатъчна степен в образователните програми, а за децата, за които той не е майчин, е ключово обучението им да започне още в предучилищна възраст, те да бъдат обхванати още в детските градини. Той посочи, че основната част от работата я вършат част от учителите, а в училището има достатъчно часове в учебния план. „По проекта „Твоят час“ финансираме обучение за преодоляване на образователните трудности, като основната част от групите са сформирани именно за справяне с проблемите по български език. Така, че натрупването на педагогически усилия трябва да гарантира достигането на общо-образователния минимум. Основната роля за доброто овладяване на българския език е на учителите, те са тези, които могат да компенсират трудностите. По-добрата работа на детските градини, на училищата и учителите е рецептата за справянето с този проблем, обхващането на децата още в градините, задържането им в системата, това е най-важното, а учителите трябва да бъдат мотивирани“, коментира министърът. Той заяви, че от началото на следващата бюджетна година ще има промяна в делегираното финансиране, този ангажимент фигурира и в управленската програма на правителството, и в приоритетите на Министерството на образованието. През септември – октомври ще бъдат предложени промените в Закона за предучилищното и училищното образование в частта за финансирането. „Промените ще бъдат основно по отношение на разпределителния механизъм в системата. От една страна, той трябва да осигури справедливост в разпределението на средствата, училищата да имат относително равни условия за обезпечаване на учебния процес. Разбира се, по-големите училища трябва да получават повече средства. Но вече се предвижда това да зависи и от други фактори, не само от броя на учениците. Отделно от това механизмът ще бъде надграден със средства, които да изравнят възможностите на училищата да привличат преподаватели, защото е факт, че в по-малките и отдалечени населени места, и в детските градини и училища с голяма концентрация на деца от рискови групи, това е трудно. Точно тези заведения ще получат повече средства, за да могат учителите в тях да бъдат компенсирани заради работата си с проблемните деца“, допълни Красимир Вълчев. Преди да пристигне в Кърджали, той преряза лентата на реновирания корпус за практическо обучение по готварство и ресторантьорство в ПГ по Туризъм и хранително-вкусова промишленост „Св.Св. Кирил и Методий” в Момчилград. По-късно в залата на Бизнес-инкубатора в областния град той се срещна с директорите на детските градини и училищата от региона, с общинските кметове. Присъстват зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева и областният управител Никола Чанев. Срещата продължава, тя е закрита за журналисти./БГНЕС 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини