Германия и Китай заедно в търговията, климата и сигурността

Китай и Германия постигнаха съгласие за широко сътрудничество в областта на търговията, климата и сигурността.

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян се договориха за широко разширяване на двустранните отношения, които да допринесат за успеха на предстоящата през юли в Хамбург среща на лидерите на държавите от Г-20. Това съобщи националният ежедневник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

Меркел и Къцян подчертаха тясното сътрудничество в развитието на свободната търговия на фона на протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп. След срещата в Берлин министър-председателят на Китай потвърди ангажимента на Пекин към Парижкото споразумение за климата, което Вашингтон постави под въпрос.

"Във времена на глобална несигурност Китай става все по-важен за Германия и в настоящия момент е наш стратегически партньор. Живеем във времена на глобална неопределеност и осъзнаваме своята отговорност, настоявайки за спазване на световните правила", заяви пред журналисти канцлерът.

Меркел посочи, че двете страни за пореден път подчертават ясната си привързаност към свободната търговия и принципите на Световната търговска организация (СТО).

Юнкер: Тръмп ни тласка към Китай

"Ние обяснихме на г-н Тръмп (президента на САЩ Доналд Тръмп), че не е добре САЩ да се оттеглят от международния икономически живот. Но той иска да направи това. Аз съм против, но него не го интересува изобщо", каза председателят на Еевокомисията Жан-Клод Юнкер, дни след завършването на срещата на Г-7 в Италия.

От това произтича повече бъдеща работа с Китай, отколкото със САЩ, смята той. "Това е грешна посока, според мен. Но не мога да попреча да се случи", каза още Жан-Клод Юнкер.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини