САЩ тестват ракета за далечни разстояния, която да свали междуконтинентална балистична ракета

Пентагонът ще тества за пръв път във вторник своята модернизирана ракета за далечни разстояния, която трябва да свали междуконтинентална балистична ракета. Изпитанието се разглежда като тест за способността на САЩ да противодействат на изстрелване на ракети от Северна Корея, съобщава CNN.

Тестът, който ще се проведе в небето над Тихия океан, идва само два дни след като Пхенян задейства балистична ракета с малък обсег на действие, която измина около 248 мили и се взриви в икономическата зона на Япония. В понеделник президентът Доналд Тръмп се присъедини към лидерите на Южна Корея и Япония, които осъждат северокоейския теста, като заяви, че Пхенян "показа голямо неуважение към Китай", като "изстреля още една балистична ракета".

Пентагонът настоява за дългосрочното планиране на наземната система за подслушване. Не само заради Северна Корея, а евентуално и Иран в бъдеще.

Този тест включва изстрелването на нова версия на единствената наземна ракета, която в момента се намира в Аляска и Калифорния. Програмата съществува повече от десетилетие, но само около половината от тестовете са успешни, по данни на министерството на отбраната. Американските служители често я оприличават на опит за удар на куршум с друг куршум.

В последния доклад на Пентагона, който разглежда тестовете за оръжия в Министерството на отбраната, тази система за далечни разстояния беше критикувана, защото "демонстрира ограничена способност да защитава родината САЩ от заплахи с малък брой прости среден обхват или междуконтантални балистични ракети от Северна Корея или Иран."

Тестът във вторник ще бъде извършен от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния и ще се опита да пресече симулирана ракетна заплаха над Тихия океан, изстреляна от атола Кважалейн в Маршаловите острови. Това ще бъде първият тест на подобреното средство за "убийство" - частта от ракетата, която ще удари вражеската бойна глава.

Миналата седмица директорът на националното разузнаване Дан Койтс заяви пред конгреса, че "Северна Корея е все по-сериозна заплаха за националната сигурност за Съединените щати поради растящия ядрен потенциал, съчетани с агресивния подход на нейния лидер Ким Чен-ун да докаже, че е способен да удари континенталната част на САЩ с ядрено оръжие ".

Сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията за въоръжените сили на Сената, заяви в интервю в неделя, че няма да е приемливо Северна Корея да придобие междуконтинентална балистична ракета. Маккейн заяви, че САЩ не трябва да разчитат само на противоракетната отбрана, за да отблъснат заплахата.

"Не смятам, че е приемливо за Съединените американски щати да има междуконтинентална балистична ракета - или ракета, насочена към Австралия - с ядрено оръжие, и да зависим единствено на противоранетната отбрана", каза Маккейн пред австралийската ABC.

Той добави, че ситуацията на Корейския полуостров има потенциала да се развие като кризата с кубинските ракети, освен ако не се спре Пхенян, и призова Китай да направи повече.

Тестът от вторник идва след като САЩ засилиха други мерки за противоракетна отбрана, включително разгръщането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, която е предназначена да противодейства на заплахи за ракети с малък и среден радиус. По-рано този месец американската армия обяви, че системата за противоракетна отбрана на THAAD е влязла в действие.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини