Успешен експеримент с терабитов Етернет

Изследователи от Австралия, Дания и Китай обединиха усилия в разработката на терабитов Етернет по оптични кабели.
Решението се базира на фотонен чип, който използва лазерна светлина за превключване на сигнали, както и екзотичния материал чалкогенид (chalcogenide).
Технологията е описана в публикация от 16 феврвуари на Optics Express. Учените са демонстрирали 640 Gbps мрежа и разширение на същия принцип към терабитова скорост.
Според Бен Еглетон, директор по изследванията в австралийския център за оптични системи (CUDOS), проблемът не е в инжектирането на данни с толкова висока скорост в оптичните нишки, а в извличането на данните.
Индивидуални лазери, управлявани от конвенционална електроника, могат да инжектират десетки потоци със скорост от 10 Gbps, но от гледна точка на извличането на мултиплексираните данни при нива над 40 Gbps, електрониката не е достатъчно бърза, посочва Еглетон.
Заедно с датска изследователска организация, която работи по високоскоростни оптични мрежи, CUDOS е създала фотонен чип, който използва лазери и светлина по същия начин, по който конвенционалните чипове използват електрони и транзистори.
Един от основните научни пробиви в разработката е не толкова в скоростта, а в практичността. Чрез използване на сравнително традиционни методи и материала чалкогенид, учените са успели да подобрят значително демултиплексирането на сигнала.
Ще са необходими години технологията да влезе в производство, посочва Егелтон.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини