Нова мода сред наркотрафикантите

Нова мода завладя мексиканските наркотрафиканти - да използват екзотични животни за пренасяне на дрога. Този транспорт е смятан за най-сигурният. От полицията признават, че успяват да разкрият съвсем малка част от престъпленията, информира БНТ.

Използвани като показен символ за статуса на заможните си собственици, екзотичните животни се отглеждат главно като средство за пренос на наркотици.

Най-предпочитани са бебета-маймуни и птици, в чиито тела се имплантират пакети с наркотици.

Отскоро обаче трафикантите използват и найлонови торби с екзотични риби. Торбите имат три слоя. Вътрешният и външният се пълнят с вода, а средният - с течен кокаин. Най-показателен е разкритият случай на летището в Маями, където в телата на 300 змии бяха открити общо 36 килограма кокаин.

Густаво Лариос - президент на Асоциация за защита на животните, информира: "Структурите са перфектно организирани - това е наистина мощен бизнес. Може би на световно ниво след трафика на оръжия трафикът на животни е един от най-доходоносните бизнеси. За което допринася и апатията на правителството".
Световната търговия с екзотични животни по данни на Интерпол се изчислява на над 20 милиарда долара годишно. Цената на южноамерикански папагал Макау, например, достига 90 000 долара, а на питон - 30 000. Често освен в частни зоопаркове, животните се използват за направата на луксозни аксесоари, лекарства или афродизиаци.

Основните пазари са Китай и Съединените щати.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини