Гордостта на Кърджали-парковете са възпети в песен,тя звучи в България и чужбина

    Гордостта на Кърджали –неговите паркове са възпети в песен.Авторът на текста и музиката е самородният талант Осман Ахмед Осман.Преди време кметът на Кърджали инж.Хасан Азис го попитал дали може да направи песен за „зелените дробове” на Кърджали.Осман Осман поел ангажимента да напише текст и музика.И устоял на думата си.Песента била готова за откриването на втората част на парк „Арпезос Север”.Бил поканен да я изпълни заедно с колегите си от музикалният ансамбъл „Достлар” и вокална група.

    Песента обиколила наши и чужди радиа и прославила града ни.

    Ето и текста на песента в превод на български:

       „На високото е заснежено,а у нас запролетено.

        Кърджали потънал е в зелено…

       Водите му студени,топли неговите хора,

        Канят парковете му просторни.

       Греят светлините в нощите му ясни,

       Пълни са с уют градините прекрасни.

       Водите му студени,топли-неговите хора,

       Канят парковете му просторни.

        Във водно огледало отразен е-

        Кърджали е най-красив за мене!

        Водите му- студени,топли –неговите хора,

        Канят парковете му просторни.”

      Осман Осман  е автор на текстовете и музиката на над 30 песни.На шестдесетгодишният си юбилей си прави подарък.Излиза първият му албум „Море от любов”.За вторият,който все още няма название е приготвил тежки любовни песни.Гласи неговото записване.

        Музикалният път на Осман Осман започва още от родното му село Нановица.Баща му вижда таланта му и му купува акордеон,въпреки,че в семейството има шест деца и то живее в лишения.Осман завършва СПТУ по машиностроене в Момчилград.Връща се в Нановица.Не спира да свири.Бил е корепетитор на музикалната група на училището в Нановица.През 1979 г.сформират към селското читалище певческа група,на която той става музикален ръководител.Правят и инструментална формация с струнни инструменти,кавал,ударни,която той ръководи.В периода 1981-1982 г.тръгват по фестивали.Изявяват се в Кърджали,в Момчилград.Печелят първи награди.През 1984 г.,когато започва т.нар.Възродителен процес групата се разтурва.По време на т.нар. Голяма екскурзия много от членовете на групата се изселват,но той остава в България.

    През 1992 г.поради здравословни причини изоставя акордеона.Тогава си купува сас от Турция и бързо се научава да свири.През 2000 г. идва в Кърджали и с колеги основават група „Достлар”.Седемте й членове се събират всяка седмица да репетират.Мечтата им била да направят записи и тя се осъществила ,благодарение на спомоществователи.Албумът им е озаглавен „Вихърът на Румелия”.Това ги направило известни.Прочули се.Имали телевизионни участия в България,Турция,Гърция.

    Групата има грамота от фестивала „Букет” от неговото национално издание през 2015 г. с която се гордее.

     Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини