Президентът: Езикът на Вапцаров няма да загине, той ще надживее неразумните юроди

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Химнът на българската просвета огласи дъждовния център на София днес предиобед. Шествието, посветено на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, започна към 10:30 ч. от бул. "Дондуков", където са разположени сградите на Министерството на образованието и на Президентството.

Няколкостотин души извървяха разстоянието до Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" под ръмящия дъжд в иначе нестудения ден. Свиреше оркестър, маршируваха мажоретки. Освен децата и възрастните българи, към шествието се присъединиха и немалко чужденци, които обсъждаха ставащото - всеки на родния си език.

Множеството се спря срещу библиотеката, при сградата на Националната художествена академия. Оказа се, че всеки трябва да мине през метален детектор, за да стигне до зоната на официалната част. Полиция имаше, но тя не натрапваше присъствието си.

Минути след 11 започна и официалната част. Първо, с водосвет и с "Върви, народе възродени" в изпълнение на хора на Националното музикално училище.

С трагедията в Манчестър започна изказването си кметът на София Йорданка Фандъкова. "Изпращаме им сили и изразяваме нашата съпричастност", каза тя, след което се обърна към децата с призив да пазят словото.

Чуждиците бяха във фокуса на вниманието на президента ген. Румен Радев. "Езикът на Вапцаров, на Валери Петров няма да загине. Той ще надживее неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите", заяви държавният глава.

Прозвуча "Аз съм българче" и започна поднасяне на венци пред паметника на светите братя - от президента, от министри, от патриарха, от кмета на София, от политическите партии.

Краят на официалната част дойде след изпълнението на химна.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини