Повече от година Министерството на културата не е поискало къщата на Яворов в София

"Явно никой не иска да вземе къщата музей на Пейо Яворов". Това каза пред "Дневник" управителят на дружеството собственик на имота на столичната ул. "Г. С. Раковски" Васил Панчев. През април 2016 г. Министерството на културата съобщи, че ще предприеме действия, за да получи къщата чрез замяна с друг имот в София. Повече от година по-късно обаче сградата, в която се помещава музеят на поета продължава да бъде частна собственост. Същевременно тя е затворена от май 2016 г., защото има опасност да се срути.

Собственик на къщата музей е дружеството "Дом Яворов", управлявано от Панчев. В средата на април 2016 г. той се срещна с тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и бе решено да се направи козметичен ремонт на фасадата, двора и покрива на къщата. Едновременно с това трябваше да започне и процедура по замяна на имота, която Васил Пачев описа тогава като "кон за кокошка".

Резултат - никакъв

Година по-късно управителят на "Дом Яворов" има чувството, че от Министерството на културата "нарочно не искат да вземат къщата". По думите му в средата на 2016 г. са провеждани разговори между негови представители и служители във ведомството. Панчев каза, че в началото му предложили имот в замяна на къщата,но впоследствие той се оказал собственост на Столичната община. Оттогава той все още чака да му бъде предложен държавен имот за замяна.

От министерството са поискали оценка на къщата от вещи лица, която да бъде платена от собственика. Панчев обясни, че оценката е изпратена в министерството, но "няма никаква обратна връзка". "Те дори не са направили предложение да им подаря къщата", каза още управителят на "Дом Яворов". Той заяви, че има готовност да се срещне представители на Министерството на културата, когато и да бъде поканен.

От пресцентъра на министерството казаха за "Дневник", че идеята за замяната е дадена от бившия министър на културата Вежди Рашидов, но към момента по процедурата няма движение.

Предисторията

Козметичният ремонт започна в края на април и приключи през май, като беше инспектиран от министър Рашидов, Васил Панчев и директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев - Крайски. Тогава Панчев подчерта, че "къщата е крайно нестабилна, а козметичният ремонт е една украса на нещо, което го няма". Директорът на литературния музей заяви, че има готов проект за този ремонт, но средства за изпълнението му ще се търсят от държавата, когато Министерството на културата стане собственик на сградата.

Къщата музей на Пейо Яворов беше отворена за посетители за Нощта на музеите на 21 май 2016 г. Ден по-късно в двора й се появи надпис, че отново е затворена. Тогава уредникът на музея Иво Милтенов каза, че сградата е била опасна още при отварянето ѝ, но е заслужавала "своя празник, своята реабилитация и своето тържество".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини