Осмокласници от Кърджали-призьори на Национална олимпиада по астрономия

Двама осмокласници от Кърджали се класираха на призови места в Националната олимпиада по астрономия, която се проведе на 6 и 7 май в Шумен в два тура – теоретичен и практически, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян. Това са Анна Пенчева от ПГ по икономика „Алеко Константинов” и Ради Митрев от Езиковата гимназия „Христо Ботев”.
Ани се е класирала на 5-то място, а Ради е 12-ти в конкуренция с още 42 участници от цялата страна, много от тях представители на престижни учебни заведения в България с природо-математическа насоченост. И двамата са участници в кръжока по астрономия към Астрономическата обсерватория „Славей Златев”. И двамата от невръстна възраст са изкушени от астрономията и звездите. Ани помни, че родителите й я завели в Астрономическата обсерватория в Кърджали, още когато била на 5-6 години. Тогава й харесала самата обстановка в обсерваторията и всичко свързано със звездите. Сега е мотивирана и след завършването на гимназията да продължи да се занимава с природо-математически науки. На Ради баща му пък като малък често му показвал и обяснявал съзвездията. От тогава се запалил, а после Агоп Узунбохусян и г-н Бончев от обсерваторията му помогнали да се развива в тази област. 
„За пореден път от Кърджали има класирали се на финалния кръг на Националната олимпиада по астрономия. През годините само са се сменяли училищата, от които идват участниците. И този път имаме участник от Езиковата гимназия. Това е Ради Митрев. Изненадата е Ани Пенчева, която учи в ПГ по икономика. Можеше да има още участници. Имаше една десотокласничка от Кирково, на която не достигнаха само три точки, за да се класира, като се има в предвид, че сама се е подготвяла”, коментира Агоп Узунбохусян. Той подчерта, че пред нашите участници в олимпиадата са се класирали ученици с много силно обучение по математика и физика, а това е знак, че от Кърджали има добре подготвени и мотивирани ученици, които могат да се конкурират със силни участници от цялата страна. „Ради можеше да влезе и в десетката в класирането, а това е важно, защото от там се подбират и участниците в международните олимпиади по астрономия, които представят България”, коментира Узунбохусян. 
Подготовката на децата за подобни форуми започва от училище в часовете по математика и физика, преминава през кръжочните занимания в Астрономическата обсерватория и Лятната астрономическа школа на „Белите брези” и на финала достига до обучението на преподавателя в Софийския университет д-р Александър Куртенков, който има и от 4 години реализира идеята изкушени от астрономията ученици от региони в страната, където няма обсерватории, да се събират в Кърджали и да трупат допълнително знания. Обучения, които определено дават резултати, категоричен е Агоп Узунбохусян. 
Той благодари на учителите по математика в Кърджали и региона за добрата подготовка на учениците, защото по думите му „в тази олимпиада знанията по математика са много важен инструмент в техните ръце”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини