Руското влияние в Кърджали се увеличава,русофилите разделени

През последната година руското влияние в Кърджали бележи ръст.кулминация бе акцията „Бессмертный полк”.Активизира се както Клубът на руските съотечественици,така и русофилските организации.Проявите свързани с паметни дати от историята ни зачестяват.Зачестяват и посещенията на представителите на дипломатическата мисия и гости от Русия.

В момента в Кърджали има пет русофилски организации.Ролята на обединител играе Клубът на руските съотечественици с председател Олга Стоянова.В областта има около 400 граждани от бившите съветски републики и техните потомци,от които 200 руснаци,сочат неофициални данни.Най- стара е организацията Клуб на приятелите на народите на Русия и ОНД с председател Иван Колев.Скорост набира Движение „Русофили” с лидер Димитър Димов.В Кърджали има и представители на два казашки съюза.Българският казашки съюз се оглавява от Мирослав Попов.Казаците на ген.Владов се представят от Огнян Александров.

Всички тези организации сочат за своя основна дейност популяризирането на руската култура и език.Насърчава се обучаване на руски в училищата и филиала на Пловдивския университет.Набират се студенти за безплатно следване в Руски висши учебни заведения.Проучва се възможност за бизнесконтакти.

 Като най-дейно се представя движение „Русофили”.Според неговия председател Димитър Димов организацията има структури в Кърджали,Крумовград,Кирково и Ардино.Търси съмишленици в Джебел и Черноочене.Една от причините за интереса към областта е смесеното население,посочва Димов.Той твърди че Движението посредничи за обучение в 650 руски ВУЗ-а на младежи от региона.

  Иван Колев пък е отдаден на идеята за изучаване на руски език в Кърджали.Мирослав Попов отделя внимание на бизнес-контактите.

  Според Олга Стоянова русофилските формации ще имат координирани действия,когато имат общ офис.За сега поради липса на средства се разчита на съмишленици,които да предоставят помещение.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини