ЕС празнува създаването си, Русия - Деня на победата

Страните в Европейския съюз отбелязват днес Денят на Европа. Той се чества като празник на единството и мира на стария континент. На 9 май 1950 френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси за производство на въглища и стомана. Призивът цели не само икономическо сътрудничество, но и възможност за избягване на бъдещи военни конфликти между доскорошните врагове от най-унищожителната война в историята на човечеството.

"Декларацията на Шуман“ води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Днес членове на ЕС са 28 държави с общо половин милиард души население. За първи път 9 май се чества като Ден на Европа през 1985-та година. У нас празникът се отбелязва официално от 2005-та.

Датата се отбелязва и в Русия, но като Деня на победата. Русия днес отбелязва 72-рата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    От
    От ден
    6 -3
    13:04, 9 май 2017
    От ден за съюз за въглища и стомана се опитват да преиначат истината. Има един свят 9 Май- ден на победата на Съветския съюз над хитлеристка Германия. Ден в памет на милионите жертви дадени от Съветския съюз. Освободи цяла Европа, сега Европейския съюз се прави на ударен с мокър парцал като загърбва и прави опити да се забрави тази дата и почит към съветския народ изнесъл цялата тежест на ВСВ. Колко бързо Европа се мъчи да заличи милионите трагедии, концентрационните лагери и безчовечността. Каква политика води срещу Русия. Типична като хитлеристка Германия. Това ли е демокрацията? Лошото е, че се опитват да подменят историята. Хора бдете! Не се доверявайте на измислени политици и кметове!
Последни новини