Хиляди унгарци демонстрираха подкрепиха ЕС и отхвърлиха връзките с Русия

Хиляди унгарци участваха в демонстрация в центъра на Будапеща в подкрепа на ЕС и против задълбочаващите се, според тях, връзки на правителството с Русия.

Демонстрацията се състоя на 13-та годишнина от влизането на Унгария в ЕС, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Участниците в шествието носеха унгарския национален флаг и знамето на ЕС и скандираха: "Европа!Европа!", както и лозунги против премиера Виктор Орбан. Организатор на протеста бе новата политическа партия "Моментум" на Андраш Фекете-Дьор. Според местни медии, цитирани от Франс прес, в демонстрацията са участвали около 5000 души.

Орбан "води страната към Москва", заяви Андраш Фекете-Дьор. "Вместо богата, модерна и свободна Европа, той дава бедната, потисната и изостанала Русия като пример за нашата страна", посочи лидерът на движението "Моментум", което си спечели слава, като постигна оттегляне на кандидатурата на Будапеща за домакин на Олимпийските игри през 2024 г.

През февруари президентът на Русия Владимир Путин посети Унгария за втори път за период от две години.

Критици казват, че законопроект в Унгария, който се възприема като заклеймяващ неправителствените организации, получаващи чуждестранно финансиране, е подобен на закон в Русия.

Москва разширява унгарска атомна централа, строена по съветско време, като заема на Унгария 10 млрд. евро, или 80 процента от разходите по проекта. Унгария вече е силно зависима от Русия заради вноса на петрол и газ, напомня АП.

Андраш Фекете-Дьор критикува също кампанията на унгарското правителство под наслов "Да спрем Брюксел", в която се твърди между другото, че ЕС иска от Унгария да повиши цената на тока и да приеме потенциално голям брой нелегални мигранти.

Вчерашният протест бе поредният срещу правителството на Орбан през последните седмици, отбелязва АП.

Предишните демонстрации в Унгария бяха предизвикани от новите изисквания за неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, и срещу изменения в закона за висшето образование, които могат да доведат до преместване или закриване на Централноевропейския университет в Будапеща.
Въпреки протестите, на един от които се събраха около 70 000 души, партията на Орбан - Фидес, остава далеч пред опозицията в социологическите анкети една година преди парламентарните избори, отбелязва АП.

Проучване от април показа, че Фидес се ползва с подкрепата на 27 процента от избирателите. Унгарската социалистическа партия получава 13 процента, националистическата "Йоббик" - 11 на сто, а "Моментум" - само два процента, посочва агенция Ройтерс.

През последните седем години Виктор Орбан пое контрол върху обществените медии, намали правомощията на Конституционния съд и постави свои доверени лица на ръководните постове в държавните институции. Но необичайните фискални мерки за стабилизация на Орбан доведоха до намаляване на бюджетния дефицит, рекордно ниско ниво на безработицата и прогноза за икономически растеж от над четири процента тази година и през следващата, отбелязва Ройтерс.

Въпреки уличните демонстрации разпокъсаната унгарска опозиция до момента не изглежда като сериозна заплаха за Фидес, посочва още агенцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини