86 - годишната баба Хайрие от Ардино: Най-святото и ценно нещо са здравето и добруването

"Не мога много да ходя. Цял живот съм работила на тютюневите ниви от изгрев до залез. Засаждах по десетки декара тютюн. Носех на гърба си набраното. В трудовата си книжка имам над 35 години стаж, а в момента получавам 157 лева пенсия и давам всичките си пари за лекарства", с тези думи ни посреща 86-годишната Хайрие Шефкед Али от ардинското село Правдолюб.

"Добре, че ме гледат децата, много ме обичат – и внуци, и правнуци. Те ме крепят и ми дават сили за живот", казва възрастната жена. В думите на баба Юркие блика онази искреност и човечност, характерна за обикновената родопчанка. В съзнанието си пази всичко – моменти на огромна мъка и страдания и същевременно на щастие и несекващ оптимизъм. За нея сега се грижи най-малката й дъщеря Кяние от Млечино. Тя заяви, че майка й ги е научила на най-важното - честност и трудолюбие.
Баба Хайрие е родена през 1931 година в Ардино. На 18-годишна възраст се омъжва. Раждат й се 5 деца. Над 20 години е работила в закритото предприятие за преработка на тютюн в град Ардино. Всяка сутрин и вечер е отивала пеша на работа от махала Джелиллер, където е живеела. От две години е вдовица и това й тежи най-много.

Днес баба Хайрие се радва на 7 внуци. Правнукът Меричали от Анкара, който е на три години е най-голямата й радост.

Според баба Юркие тайната на дълголетието е в чистият планински въздух и във всекидневния физически труд. Хранила се е като всяка селянка - с произведеното в собствената й градина. Не е пила нищо друго освен вода, прясно мляко, кисело мляко и айран. Обича да яде и плодове, заради витамините в тях. Тя не се интересува от политика, по телевизията гледа само прогнозата за времето, за да знае какъв ще бъде следващият ден. За нея най-святото и ценно нещо са здравето и добруването.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини