Паисиевци с видеопрезентация и сувенири заДеня на Земята

Тя - Земята и ние - хората! Взаимно зависими сме, един организъм, един пулс и ритъм, един дъх… И всеки ден с решенията, които взимаме, с действията си ние чертаем общото ни бъдеще.

                Живеем във време на изключителен напредък в областта на техниката и науката, ала  и време на забрава и немара към земята и природата. Забравяме нашия дом. Разрушаваме го! Лекомислено пилеем водни ресурси, разхищаваме електричество, изхвърляме отпадъци, унищожаваме даровете на Земята и… караме нашия дом да страда. Да, точно така, нашата планета диша, смее се и страда точно като нас.

                Такива послания отправиха паисиевци чрез участието си в Регионална среща за добри практики в екологичното образование и възпитание на учениците на тема „Земята - наш дом“ с организатори РУО Кърджали, ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" и ЦПЛР - ОДК – Кърджали. Ученици от 5- ти, 6-ти и 7- ми клас с ръководител г- жа Северина Вълчева представиха свои творби, плакати, макети, сувенири от екологични материали и видеопрезентация, посветена на Дена на Земята- 22.04.2017 г. Общо 50 рисунки на малките художници от най-старото учебно заведение в Кърджали бяха представени по време на проявата на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” и СУ с природо-математическа насоченост „Отец Паисий” „Празник на слънчевия часовник”.  Тазгодишното издание съсредоточи вниманието на участниците – деца от 5-ти до 7-ми клас в учебното заведение, макар да не липсваха и по- малки и по-големи, върху рисунки-акварели. В нея участваха и техните учители – художниците Иван Стойчев и Северина Вълчева. А празника бе уважен от заместник-кмета по хуманитарните въпроси в община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя връчи и 17-те награди – книги с астрономическо съдържание и сувенири, на отличилите се с рисунките си ученици. На всички останали бяха раздадени сертификати за участие в Празника на слънчевия часовник.
                „За нас е важно да поощрим децата и развихрим тяхната фантазия в представите им за Космоса, а не толкова да класираме представените творби”, коментира големия брой награди и раздадените сертификати Агоп Узунбохусян.
                „Впечатли ме, че без да имат специална подготовка по астрономия, в творбите си децата бяха почувствали Космоса, смесвайки мотиви от реалността и фантастиката”, каза след Празника на слънчевия часовник директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян.
                Кърджалийци помнят и предишни издание на Празника на слънчевия часовник. И днес графитите от празника под мотото „моето извънземно братче” са част от интериора на обсерваторията в Кърджали. А слънчевия часовник изработен от младите астрономи и поставен в югоизточната част на СУ”Отец Паисий”, отмерва часовете от денонощието с голяма точност при хубаво време.

                Времето неспирно отмерва своя ход. Бъдещето на Земята ни чака!Какво ще бъде идващото пред нас зависи от този момент, от мен, от теб, от всички ни. Нека го направим красиво! 
 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини