При спецпроверки: Установиха 350 000 лв. данъчни задължения на бензиностанции и доставчици на горива

    Под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП на 26 април са извършени специализирани проверки на 10 обекта за търговия с енергийни продукти на територията на София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил. Контролните действия са предприети след индикация за некоректно данъчно поведение на 3 търговски вериги, стопанисващи бензиностанциите, както и за техни контрагенти - доставчици на горива, за които са установени данъчни задължения в общ размер на повече от 350 хиляди лева.

    На една от бензиностанциите в Пловдивско е открито допълнително електронно устройство, което не е описано в схемата на обекта. При оглед експерти от Българския институт по метрология са констатирали, че електронният блок служи за манипулиране на постъпващата информация към НАП. След доклад в Окръжна прокуратура - Пловдив е образувано досъдебно производство по чл.234в от НК по описа на Областна дирекция на МВР.

    Две от контролните държавни служби са предприели и административни санкции - съставени са три акта за установени административни нарушения и един протокол за задължително предписание. Отдадено е и писмено разпореждане. Запорирани са над 38 000 литра енергийни продукти и са иззети над 5 000 лв. оборотни средства от обектите. Контролни мерки са предприети и към данъчен склад, от който е установено, че са закупувани и разпространявани горива без да е внесена банкова гаранция, каквото е задължителното изискване на чл. 176в от Закона за ДДС.

    От Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" към Метрологичната агенция се извършва лабораторен анализ на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа. Днес ще бъдат изтеглени над 1000 литра некачествено дизелово гориво от един от обектите.

    Проверките са обезпечени от служители на Столичната и областните дирекции на МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини