4 °C

Празник на книгата на чужд език в ЕГ „Христо Ботев”

         В нашето динамично медийно ежедневие все по-рядко посягаме към някоя книга. Това обаче не се отнася за читателския клуб  „Lesefüchse International”.  За втора година членовете на клуба се изправиха срещу предизвикателството да четат  произведения на немски език.  ЕГ „Христо Ботев”  е част от Международния проект за четене на художествена литература на немски език, в който участват България, Грузия, Естония, Литва, Латвия, Монголия, Унгария, Беларус, Русия и Румъния. Целта  е учениците да се запознаят със  съвременни немски творби, да се развие интеркултурната компетентност и критическото мислене и да се стимулира четенето на книги на чужд език. С голямо желание и заредени със спортен ентусиазъм  „четящите лисици”  работиха върху предварително избрани от комисия произведения – „Zeit der großen Worte”  (Herbert Günther), „Brennendes Wasser”  (Lukas Erler), „Echt”  (Christoph Scheuring) и „ Like me” (Thomas Feibel).  Оживените дискусии върху поставените в книгите проблеми  допринесоха за развитието и подобряването на езиковите компетентности, както и разширяването на общата култура.  

         По регламент всяко училище трябва да избере победител в  училищните дебати, който ще участва на Националния финал на 28.04.2017 в гр. София. На 18.04.2017 в ЕГ „Христо Ботев” се проведе училищният финал на литературното съcтезание „Lesefüchse International”. Специален гост на мероприятието бе г-н Йорг Каснер, консултант-координатор за немски език в България и ръководител на проекта. Тържеството уважиха г-жа Й. Чавдарова, г-жа Попгеоргиева и учители по немски език. За доброто настроение на всички присъстващи бе представена кратка програма, включваща песни, посветени на четенето на книги и сцена от романа  „Brennendes Wasser”.

         Мотивирани от състезателния характер на събитието, членовете на клуба „Lesefüchse International”   дискутираха оживено върху поставените в книгите проблеми - Първата световна война и последиците от нея, дългът и саможертвата на героите, вечната тема за любовта, приятелството и предателството, сложните семейни взаимоотношения, непрестанният стремеж на човека да открие своето място, хидравличното разбиване като метод за добиване на шистов газ, животът на бездомните деца, социалните медии и ролята им в нашия живот.

          Критериите, според които беше избран победителят, бяха отлично познаване на съдържанието на творбите, убедителна позиция по обсъжданите проблеми, подкрепени с  необходимите аргументи и високото езиково ниво.

         Жури в състав  г-жа Галина Недялкова, ръководител на читателския клуб, г-жа Станислава Иванова и Леандер Михаел, доброволец в ЕГ „Христо Ботев”, присъди първото място на Еда Мехмедали от 11 клас, която ще представи  нашето училище на Националното литературно състезание в края на април. Второто място зае Дилара Сарач  от 11клас, а третото си поделиха Гизем Сюлейман 10 клас и Хелин Фейзула от 10 клас. Пожелаваме на всички членове на клуба да запазят любовта си към книгите, защото  "няма по-верен приятел от книгата".    

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини