СЕМ: Няма голяма медия на ”про този” или ”анти онзи” в предизборната кампания

ЦИК и СЕМ дадоха висока оценка за медиите при отразяване на предизборната кампания и отчетоха драстичен спад на сигналите за нарушения.

Българските електронни медии показаха висока степен на професионализъм по време на предизборната кампания - свидетелство за това е, че няма нито един сигнал за допусната враждебна реч или внушаване на враждебност между граждани, каза Мария Стоянова, председател на Съвета за електронни медии при представяне на резултатите от мониторинга на кампанията.

Когато страстите надделеят по време на оспорвано политическо състезание, ролята на медиите е решаваща, защото съществува риск към тласкане на хората към удобна някому посока, добави тя.

Тази година имаше разширен обхват и повишен интензитет на мониторинг на предизборната кампания, каза Ивилина Алексиева, председател на Централната избирателна комисия.

Отношенията между ЦИК и СЕМ по време на кампанията бяха много добри - например при клип на българска партия с участие на посланик на съседна страна, посочи Мария Стоянова.

Медийните изяви на мъжете, кандидати да народни представители, са били много повече от тези на жените. Освен това електронните медии остават длъжници на хората с увреден слух - надписи, които да съпровождат телевизионното съдържание, се виждат само в три телевизии - БНТ, телевизия "Европа" и "България 24", допълни Стоянова.

Все повече констатираме активно журналистическо участие вътре в студиото - нещо, което в предишни кампании не беше толкова ясно. Журналистите стават все по-суверенни домакини на гостите си и водещите, а не гостите водят разговора, каза Мария Стоянова.

Сигналите за нарушения, изпратени от трети лица до СЕМ, и оттам препратени в ЦИК, са били малко, само два или три, каза Мария Стоянова. Ивилина Алексиева също посочи, че тази година сигналите, изпратени от СЕМ са били драстично по-малко от други години.

Много от хората в медиите, определят ограниченията за публикуване на информация от екзит полове като остарели, закостенели и неадекватни, но промяна в правилата може да направи само Народното събрание, каза Ивилина Алексиева.

Медиите са тези, които трябва да убедят народните представители тези ограничения да паднат, допълни тя.

За млади демокрации се препоръчва да се спазват рестрикциите за публикуване на информация в изборния ден, защото тя може да насочи избора в една или друга посока, каза Мария Стоянова.

Политиците тази година са използвали най-много традиционните медии, като радиото и телевизията, а не са се насочили към Интернет пространството.

То понякога се оказва естествена среда за разпространяването на фалшиви новини, алтернативни факти, откровени лъжи, манипулации и обиди - това в традиционния ефир не се случва, каза Стоянова.

По думите й големите медии, които формират общественото мнение и са с най-голям пазарен дял, нямат тенденциозно отношение към участниците в изборите. Няма голяма медия, която да посочим и да кажем тя е " про този" или анти онзи", допълни тя. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини