Само 7 деца в Кърджалийско,подлежащи на ваксинация не са ваксинирани срещу морбили

Общо 97,2 на сто от подлежащите през 2016 г. на ваксинация срещу морбили деца в област Кърджали са обхванати, а от началото на 2017 г. не са ваксинирани само 7 деца, но ваксинирането им предстои. Това каза д-р Таня Беловска – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Кърджали.
Данните за 2017 г. за противоморбилната ваксина са били изискани изрично от личните лекари в региона след случаите на морбили в Пловдив. Д-р Беловска допълни, че проблемът в Кърджалийско за пълно обхващане на подлежащите на ваксинация основно идва от децата с двойно гражданство, които живеят в съседна Турция, както и от децата от малцинствата от ромския квартал.
Въпреки че в региона няма регистриран случай на морбили, превантивно от РЗИ са издали предписание на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ да бъдат преразгледани и актуализирани плановете за разкриване на допълнителни легла за прием на болни от морбили при нужда. Работим по няколко направления, като се надявам всичко да бъде наред, каза още директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини