"Откраднат живот" вбеси българските вегани

Българското вегетарианско общество изказа публично възмущението си от нашумелия български сериал "Откраднат живот", който се излъчва по Нова телевизия. Повод за протестно писмо, което вегетарианците изпратиха до ръководството на телевизията, стана 26-ият епизод от третия сезон на сериала, в който беше представен случай на дете в тежко здравословно състояние, предизвикано от строга веганска диета.

Според българските немесоядни се касае за злоупотреба с темата за ползите и вредите от вегетарианския и веганския режим на хранене, като в сериала се провежда анти веган пропаганда, накърняваща обществения имидж на голяма група хора.

Авторите на писмото наричат "смутително" внушението, че анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета, както и че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове, тоест хранят се непълноценно и съответно нездравословно.

В официалното писмо на Българското веган общество дори се предлагат идеи на сцераристите да намерят начин да запознаят зрителя с "изключителното разнообразие от варианти, при които вегетариански и/или веган режим на хранене повлиява позитивно редица болести... Може да се помисли и за положителен пример чрез показване на хора или цяло семейство, които правят изследвания и следят здравословното си състояние и това на децата си (във вегетарианските среди такива има много), като ги учат на основните здравословни принципи на хранене и не на последно място – на етика и морал. Етичното отношение към заобикалящия ни свят не бива да се пропагандира като лудост, мания, липса на здрав разум или нисша ценност", се казва още в писмото.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини