България разреши три вида забранени пестициди. Пчелари на протест

На протест пред Министерския съвет се събраха десетки пчелари от цялата страна, съобщава БНР в петък. Те недоволстват срещу използването на никотиноидни пестициди.

Много неправителствени организации и граждани застанаха зад протеста.

Пчеларите по принцип много рядко излизат на протест, но през последните години недоволството им винаги е продиктувано от употребата на пестициди.

До протест се стигна след три заповеди на директора на Агенцията по храните. С тях се позволява в България ограничено да се използват три вида никотиноидни пестициди.

Европейската комисия в продължение на две години налага мораториум върху употребата на вредните препарати. Чрез така наречената дерогация законодателството все пак допуска употребата им. Това означава, че се прави изключение от общото правило. По този начин миналата година е позволено у нас да се използват два пестицида, а тази година броят им е три.

Производителите на мед са категорични, че смъртността на пчелите се увеличава заради никотиноидните препарати. Те твърдят, че на места в страната от 50 до 80% от пчелните семейства са загинали.

Протестиращите пчелари настояват разрешението за употреба на вредните пестициди да се отмени. В тази връзка те пуснаха декларация с искането си. Под него се подписват както протестиращите, така и подкрепящи ги граждани.

От научната общност предупреждават, че някои от никотиноидите нанасят сериозни вреди и върху хората. Те са канцерогенни, а след попадане в почвата - остават там поне 20 години.

Милен Стоянов от Българска асоциация "Биопродукти" е категоричен, че решението за употреба на никотиноидни пестициди у нас е в полза на производителите на вредни химикали и във вреда на пчелите и хората. Той смята, че земеделците имат и алтернативи за опазване на продукцията си, които дори са по-евтини от пестицидите.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини