Дале Али се опита да излезе от затвора,Върховния касационен съд го отряза

Александър Маринов Христов,известен в Кърджали като Дале Али се опита да излезе от затвора след като бе осъден на 4 години лишаване от свобода за опит за убийство на Емил Йосифов Христов-Малкия Роко .Адвокатите на Дале Али поискаха от петчленен състав на Върховния касационен съд присъдата да се замени с условна или да се намали наказанието.Ефективната присъда от четири години затвор е постановена от тричленен състав на ВКС.

На свое заседание на 13 февруари петчленен състав на ВКС с председател Татяна Кънчева в присъствието н прокурор Петър Долапчиев,разгледа искането на защитата.

В искането за възобновяване защитникът на осъдения Александър Маринов Христов е посочил, че атакуваното решение на касационната инстанция е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила, накърняващо правото на защита, което се изразило в липса на мотиви, тъй като не бил даден отговор на съществени възражения на защитата. Наред с това бил нарушен материалния закон, като била потвърдена неправилна правна квалификация на деянието, във връзка с което наложеното наказание се явява явно несправедливо.
Представителят на ВКП дава заключение, че искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане. Съображенията за това са свързани със спецификата на процедурата, по която е протекло касационното производство.

Върховният касационен съд, второ наказателно отделение, след като обсъди доводите на страните и извърши проверка за наличие на основанията за възобновяване на делата, намери за установено следното:
Молбата на осъдения Александър Маринов Христов за възобновяване на делото е недопустима.
Настоящото наказателно производство е било предмет на касационна проверка трикратно, като по силата на чл.354 ал.5 изр.2 от НПК постановеният от ВКС съдебен акт при третото му разглеждане е влязъл в законна сила.
Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини