Ардино, Джебел и Черноочене в надпревара за познаване на българския книжовен език

Областно състезание по Български език и литература за ученици от седми и осми клас на тема „Езикът – национално богатство” се проведе в сряда в заседателната зала на община Ардино. В него взеха участие отбори от три учебни заведения в областта – СУ „Хр.Смирненски” - Черноочене, СУ „Христо Ботев” – Джебел и домакините от СУ „Васил Левски”. 
Преди началото на състезанието приветствие към участниците поднесе директорът на СУ „Васил Левски”- Аника Петрова.”Езикът е най-великото дело на един народ и неговото главно оръжие. Ние, съвременните българи, сме длъжни да го почитаме и да боравим с него като със силно оръжие, за да опазим своята идентичност”, заяви Петрова. Учениците отговаряха на въпроси, свързани с правилата и нормите на българския книжовен език, решаваха кръстословици, откриваха правописни и пунктуационни грешки в текстове, посочваха значението на фразеологични словосъчетания, предлагаха думи за сходство и противоположност. Отговорите им се оценяваха от жури в състав: председател - Юлия Петрова, старши учител по Български език и литература в СУ „Васил Левски” в Ардино, Нуршен Юсеинова и Райна Запрянова- старши учители от СУ „Хр. Ботев" - Джебел и от СУ,,Хр. Смирненски" - Черноочене.
Надпреварата бе много оспорвана, но в същото време изпълнена с емоции и весело настроение. В крайното класиране отборът на домакините от СУ „Васил Левски” - Ардино с капитан Берфин Юсеинова зае първото място с актив от 105 точки. Втора позиция заеотборът от СУ „Христо Ботев” – Джебел с капитан Антонина Караиванова с актив от 101 точки, а трети бе съставът от СУ „Христо Смирненски” – Черноочене с капитан Сезен Мехмед с 98 точки. 
Състезанието се организира във връзка с реализирането на дейности по Наредба №6 от 2016 г. за усвояването на българския книжовен език. Всички участници получиха грамоти, плакети, както и предметни награди, осигурени от Училищното настоятелство към СУ „Васил Левски” - Ардино. 
Гости на събитието бяха Гергана Пърличева и Албена Хорочева, старши експерти по Български език и литература в Регионалното управление по образованието в Кърджали. От името на РУО - Кърджали г-жа Гергана Пърличева връчи грамоти на директорите на трите учебни заведения за принос в иновативните методи на обучение по Български език и литература.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини