Нови, по-високи цени на ток и топло и нов протест

КЕВР ще проведе открито заседание, на което ще бъдат обсъдени нови, по-високи цени на електрическата и топлинна енергия. Недоволни граждани готвят протест.

Миналата седмица КЕВР прие предложението на Булгаргаз цената на природния газ за второто тримесечие на 2017 година да се повиши шоково с 31%.

Повишаване на цената на природния газ с над 5% се отразява върху тарифите на топлофикационните дружества, тъй като използват суровината за производството на топлинна и електрическа енергия.

Увеличението в цените на топлоенергията за различните градове е между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации. За София се предлага увеличение с 22.70%.

От 1 юли ще поскъпне леко и цената на тока заради когенерацията, която произвеждат топлофикациите. Повишението ще е с около 1%.

Решенията за цените на газа и топлоенергията бъркат в джоба на този, който потребява, но това са обосновани решения, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред bTV. По думите му е спекулация, че увеличените цени са взети веднага след изборите. Взема се решение преди всяко тримесечие, припомни той.

От 13.30 часа пред сградата на КЕВР ще се проведе граждански протест срещу предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация” София ЕАД. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини