Полша обвини руските диспечери в умишлено предизвикване на катастрофата на Ту-154

Главната прокуратура на Полша предяви обвинения срещу руските диспечери и "трето лице" за това, че умишлено са предизвикали катастрофата на самолета Ту-154 на екс президента Лех Качински в Смоленск.

"В хода на следствието са събрани доказателства, на базата на които прокурорите са формулирали нови обвинения срещу авиодиспечерите, а също и срещу трето лице, намирало се в кулата за управление на полетите, в умишлено предизвикване на катастрофата, в резултат на която загинаха много хора", каза заместник-главният прокурор на Полша Марек Пошченек на пресконференция във Варшава.

Той каза, че Полша ще поиска помощ от Русия, за да бъдат разпитани руските авиодиспечери.

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби на 10 април 2010 год. при захода за кацане на летище Смоленск-Северный. На борда имаше 96 души - 8 души екипаж и 88 пасажери, които летяха за церемонията по случай 70-годишнината от Катинските разстрели. Всични загинаха.

Резултатите на техническото разследване, публикувано от Междудържавнаия авиационен комитет през 2011 год., сочат като непосредствена причина за катастрофата решението на екипажа да не лети до друго летище. Системните причини за катастрофата, според заключенията на МАК са недостатъчното обезпечение за полета и в подготовката на екипажа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини