Премиерът на Финландия сам си пилотира самолета

Министър-председателят на Финландия Юха Сипиле сам пилотира своя самолет, включително при официални пътувания.

Запален по авиацията и фен на бюджетните икономии, 55-годишният премиер центрист често сяда зад щурвала на наетите за него машини. И дори сам плаща сметките, вероятно, за да може с повече право да настоява за икономии в държавните структури.

Откакто е поел длъжността през май 2015 г., някогашният бизнесмен, известен с управленски умения, се е превърнал в пилот благодарение на досегашните 19 официални посещения във Финландия и чужбина, научи АФП, на която се позова и БТА.

През юли 2016 г. например той прелетя с Чесна 525, разполагаща с 6-7 места за пътници, над 5000 километра от Хелзинки чак до Монголия и столицата й Улан Батор, за да участва в среща между европейски и азиатски лидери.

През септември като участник в неформално заседание на държавни и правителствени глави от ЕС в Братислава, отново беше командир на машината по време на 1400-километровия полет.

Също и при посещение в Норвегия. "Летяхме много спокойно. Пилотирах сам, нали разбирате", каза той пред делегациите, пристигнали на семинар за Арктика: явно за него това е в реда на нещата.

Противник на всякакви привилегии
Инженер по образование, Сипиле става милионер, когато се захваща с бизнес инициативи в технологиите. После пък се впуска в политиката.

Печели парламентарните избори през 2015 г. с обещания "да ремонтира" всичко, което не върви във Финландия, изпаднала по това време в рецесия.

Преди да стигне до този пост, получава на два пъти белодробна емболия - през 2013 и 2014 г. Финландските медии се питат понякога дали това не застрашава пътниците му и него самия по време на полет. Според тях обаче той напълно се е възстановил и отказва да говори по темата.

Премиерът гледа на себе си като на обикновен гражданин и е против всякакви привилегии.

Трудни преговори с коалиционните му партньори за реформата в здравеопазването през ноември 2015 г., приключили късно през нощта, му попречили да хване последния петъчен полет за северната провинция Оулу, откъдето е родом.

След края на дискусиите рано сутринта Сипиле отказал да бъде нает за него специален самолет. Избрал да пътува с медицински полет от Хелзинки за Оулу. Машината била готова за излитане, но останало само едно свободно място. Според авторитетния в. "Хелсингин саномат" той отстъпил това място на съпругата си Мина-Мария и прекарал едночасовия полет, седнал на тоалетната чиния. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини