ДОСТ иска касиране на резултатите от вота

ДОСТ иска касиране на резултатите от изборите за 44-ото Народно събрание и ще сезира Конституционния съд.

Това обяви на пресконференция председателят на партия ДОСТ Лютви Местан, цитиран от БТА и "24 часа".

Коалицията от партиите на Местан и Касим Дал получи голяма част от вота в Турция, но все пак не успя да влезе в Народното събрание.

"Категоричната оценка на ДОСТ е, че партията е постигнала уникален резултат за своите 6 месеца от регистрацията си до старта на кампанията. Тези 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етническите региони", коментира още Местан.

По думите на Лютви Местан, партия ДОСТ обаче не признава проведените на 26 март избори за честни и прозрачни и не ги признава за проведени в съответствие с Конституцията изборния закон. Освен това всички държавни институции пречели на избирателите на партията.

"Резултатът на ДОСТ щеше да бъде достатъчен и за влизане в парламента, ако спрямо партията не бе разгърната съзнателно планирана, агресивна, не просто кампания, а противоконституционни действия. Цялата държава беше впрегната срещу ДОСТ - арести, обиски на партийни офиси в Айтос, спиране на автобуси, покровителство на "самоуправци" по границата", каза Местан.

Според него, парламентарните избори са били проведени в условията на нарушаване на избирателни права на български граждани. Затова ДОСТ ще сезира Конституционния съд.

Той поясни, че искането ще бъде направено чрез главния прокурор Сотир Цацаров, както бе направено частично през 2009 г.

Лидерът на ДОСТ допълни, че партията ще внесе и сигнал до обвинител №1 за пълно разследване на действията на патриотите на българо-турската граница и на признанията на Валери Симеонов, че е организирал група, която да "натисне" ЦИК за решението, попречило на много български граждани в Турция да гласуват.

"Главният прокурор да ги разследва, като снеме имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и на други лица от ГЕРБ, за които има съмнения, че са организирана престъпна група", призова Местан и показа готовия сигнал, който ще бъде внесен до Сотир Цацаров.

Освен това лидерът на ДОСТ завежда дело в съда срещу проф. Михаил Константинов, заради твърдението му за купуване на гласове от страна на партията.

Лютви Местан се обяви категорично за незабавно произвеждане на нови парламентарни избори.

"При отсъствие на ДОСТ и десните партии от този парламент всеки един вариант за съставяне на правителство е категорично неприемлив и ще бъде опасен. ДОСТ е с бъдеще, ще бъдем представени в следващия парламент с много над 4 процента", смята той.

Според Местан има необходимост от свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция, която да отрази новите реалности. По думите му, най-вероятно ще надделеят гласовете за смесена избирателна система.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини