„Къща с облак“ получава дъжд по поръчка

Изображение 1 от 4

    Художникът Матей Мазота е създал „Къщата с облака“ – павилион, върху чиито покрив има изкуствен облак – където започва да вали всеки път, когато някой седне на стол вътре в постройката. Изработена от регенерирани материали, арт-инсталацията е издигната в Спрингфийлд, Мисури, за да привлече вниманието на хората към темата за човешката зависимост от природните системи – такива като водния цикъл – за отглеждането на храната, която ядем.

    „Разположена в Спрингфийлд, насред най-големия местен фермерски пазар, „Къщата с облака“ е поетичен контрапункт на оживения пазар, като приканва посетителите към своето тихо, медитативно пространство, където могат да поспрат, да забавят темпото, да се насладят на прясна растителна храна и да послушат песента на дъжда върху ламаринения покрив,“ пише Мазота. Върху къщата има конструкция с форма на облак, изработена от епоксидни смоли, свързана с къщата чрез тръба. Основната структура е изградена от дървени трупи и ламарини от плевня, изоставена от амиши. Ядливите растения растат върху первазите на прозорците. Двата края на мини-сградата са оставени напълно отворени, за да разкриват рехавия интериор, украсен с два люлеещи се стола и малка масичка.

    Дъждовната вода се събира посредством система от водостоци и чрез фунии се влива в подземен резервоар. Когато някой седи на люлеещия се стол в стаята, това задейства помпа, която изтласква водата нагоре към изкуствения облак. Там водата се освобождава на малки капки върху покрива. Симулацията на дъждовна вода напоява растенията на перваза и създава онзи „топъл, приятен звук на дъжда върху ламаринения покрив“. По време на сухи периоди обаче облакът няма да пуска дъжд, за да напомни за зависимостта на човека от природата.

    Източник: greentech.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини