Ягоди с 20 различни пестициди

Ягодите са на първо място в класацията на плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на пестициди, според годишния доклад на Environmental Working Group.

В една от пробите, взети за изследването, са открити 20 от химикалите, използвани за борба с вредителите.

Другите лидери по съдържание на пестициди са спанакът, нектарините и ябълките - почти във всички образци са открити следи от поне един пестицид. Списъка допълват праскови, круши, череши, грозде, червен пипер и картофи.

По данни на Environmental Working Grou около 70% от 48-те най-разпространени продукти от растителен произход съдържат следи от един или повече пестициди.

При изследването са били анализирани 36 хиляди образци, в тях са били открити 178 различни пестициди. Следи от пестициди са открити включително в измити и изчистени плодове и зеленчуци. 

"Даже малко съдържание на пестициди може да бъде опасно за децата, затова препоръчваме на родителите да бъдат внимателни при избора и обработката на плодове и зеленчуци", коментира Филип Лендриген (Philip Landrigan) от медицинскоия колеж на Маунт Синай в Ню Йорк.

Environmental Working Group състави списък на "чистите продукти", в които е най-малко вероятно да има пестициди. В него влизат авокадо, царевица, ананаси, зеле, лук, папая, аспержи, манго, патладжани, диня, цветно цвекло и грейпфрут. 

"Малки количества сладка царевица, папая и лятото скуош, продавани в Съединените щати се произвеждат от генетично модифицирани семена. Купувайте органични разновидности на тези култури, ако искате да се избегнете генно модифицирани продукти." предупреждават от Environmental Working Group. Не им е лесно на американците.

Световната здравна организация предупреждава, че пестицидите за потенциално токсични за човека и могат да доведат до увреждания на репродуктивната, имунната и нервната система.

Environmental Working Group е некомерческа организация, а изследването актуализира всяка година от 2004 г. насам, като проследява замърсяването с пестициди на 48 популярни плодове и зеленчуци. Ръководството се основава на резултатите от повече от 35,200 проби от продукти тествани от Департамента на земеделието и храните и лекарствата на САЩ . Важно е да се отбележи, че пробите са изследвани за пестициди, след като те са били готови за ядене. Това означава, продуктът се измива добре и, когато е приложимо, се обелва. След тази подготовка остатъци от пестициди все още се откриват в много от плодовете и зеленчуците.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини