-3 °C

Светът на паисиевци – свят на технологиите и знанията

Изображение 1 от 2

  Светът на технологиите!

  Той е навсякъде около нас. Огледайте се – всичко това, което днес възприемаме като ежедневие, всъщност е една нова епоха в човешката история.

  Макар да звучи близко, познато, тривиално, това твърдение всъщност кодира в себе си цялата картина на високотехнологична революция, която изцяло прекрои начина, по който живеем, работим и общуваме. Ако се замислим индивидуалният ни свят – този, който носи всеки един от нас, волно или неволно е докоснат, дори увлечен от титаничната промяна на високите технологии. Те навлизат все повече във всекидневието ни, без тях не може да се развива нито една сфера на човешката дейност, дори трудно си представяме съществуването ни, ако ги няма.

  Животът днес изисква нов тип мислене, решения и пътища, чертае и догонва ново бъдеще… Сигурно като всеки друг период от човешката история ще има свои върхове, повратни точки, свои герои…

  Днес герои на моята статия са млади хора, които срещам всеки ден в училище и на които принадлежи бъдещето. Доказват го ежедневните им успехи и постиженията им в Областния кръг на олимпиадата по информационни технологии. Ученическите екипи от СУ „Отец Паисий“ демонстрираха в няколко направления своите знания и умения в сферата на технологиите и разкриха пред всички присъстващи приложението им в основата на различни човешки дейности: здравеопазване, психология, професионално ориентиране, образование, исторически и географски науки.

  Компетентно жури в състав: Мехмед Мехмед, Ибрахим Ибрахим, Петър Петров оцени и класира ученическите разработки. По традиция Олимпиадата бе посетена от Цветанка Границка – старши експерт по природни науки и екология, гости и дългогодишни партньори на училището при подготовката на учениците в областта на хардуерните и софтуерните науки.

  Ето отличените проекти на СУ „Отец Паисий“:

  Категория: Мултимедия:

  Проект „Възлите“: Селен Мехмед Аптилязим и Иван Дамянов Заимов - 6 клас, ръководител: Светла Данаилова Чаушева- 95 т.;

  Категория: Приложни програми:

  Проект „Психодиагностиката в цветове“: Доротея Андреева Гълбачева и Милица Светославова Гечева - 11 клас, ръководител: Светла Илчева- 100 т.;

  Проект „АсистенТ“: Светослав Росенов Карамуков и Петър Каменов Буров – 11 клас, ръководител: Атанаска Ангелова Мишонова- 98 т.;

  Проект „Диагностика“: Георги Динков Дичев и Кирил Кирилов Добрев – 10 клас, ръководител: Атанаска Мишонова- 96 т.;

  Категория: Мултимедийни приложения:

  - Проект: „В света на професиите“: Атанас Иванов Иванов- 11 клас и Любослав Валентинов Карев- 12 клас, ръководител: Мария Иванова Гьошева- 100 т.;

  Проект „Роден край“: Бедреттин Ирфан Бекир и Марвин Хердман - 11 клас, ръководител: Мария Иванова Гьошева- 95 т.;

  Проектите на учениците и техните ръководители са класирани и предстои да бъдат разгледани и одобрени от Националната комисия по информационни технологии, с предеседател гл.ас. Емил Келевджиев (Главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, председател на националната комисия за провеждане на олимпиади по информатика, ръководител на националния отбор по информатика;).

  Използвайки огромния потенциал на компютрите, човек може да създава и твори добро, с различни технологични средства, програми, възможности да превръща в реалност онова късче от съзнанието си, което заема място в необятната земя, наречена въображение.

  Мисъл и въображение – две неразделни неща. Въображението зависи от мисълта, но светът на компютрите ни кара да мислим за много неща… Дали за това, колко се е развил човекът, или за нещо друго,той ни показва, че въображението никога не може да бъде ограничено и поставено в рамки.

  Поздравления за създаденото и постигнатото от ученици и учители, представили достойно името паисиевци!

  Бъдете „мярка за качество“ (Стив Джобс), бъдете все така иновативни, различни, знаещи! Създавайте, кодирайте, творете добро от интелект и въображение! Сбъдвайте идеи, мечти, светове!

  Звезеделина Гечева

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  18 яну 2021
  Последни новини