NBC News разказа за Владимир Русев и отрядите по границата с Турция

NBC News публикува материал на Mac William Bishop, в който главни герои са Владимир Русев и българското Национално движение Шипка.

"Фигури в камуфлажни и ски маски се събират на риболовен навес. Много от тях са въоръжени с дълги ножове, щикове и брадви. 35 мъже и жени са на лов в Странджа - гориста планинска верига на границата на България с Турция. Мигрантите, които се опитват да преминат в Европа са тяхната плячка." 

За самия водач, Владимир Русев получаваме интересно описание: "Бивш полковник, който казва, че той се е бил в Чечения като доброволец заедно с руснаците, Русев декларира подкрепата си за един човек, на който се възхищава - президента Доналд Тръмп.

"ЦРУ се опитва да подкопае Тръмп", казва Русев, набит 58-годишен мъж с кокетни мустаци и късо подстригана коса. "Те искат да го унищожат. Ние предлагаме нашата подкрепа към него."

Хардлайнерската позиция на Тръмп относно имиграцията и вокална критика на исляма открива мощна аудитория тук, заключава авторът.

В матриала е представенa повече или по-малко познатата ни история на Владимир Русев и БНД Шипка, включително и конспиративните твърдения, че в паравоенната структура се чувала много руска реч. 

Русев твърди, че имат 50 000 членове, въпреки че NBC News не е в състояние да провери този брой. "Аз не съм националист или нещо подобно. Просто съм патриот", казва 34-годишният Николай Иванов, който е един от учредителите на групата през 2014. Иванов смята, че бежанската криза е била част от план, споrед който бойци на Ислямска държава ще се промъкнат в страната и ще атакуват. След това съседна Турция ще разположи войски в България под егидата на НАТО, казва той, ефективно възстановявайки част от изгубената Османска империя.

Авторът прави кратък преглед на географското положение на България, политико-историческите нюанси по отношение на съседите ни и Русия, както и статистиката за бежанските потоци през страната ни.

"Ситуацията с бежанците тук не е толкова сериозна", е цитиран да казва Красимир Кънев, основател на групата за правата на човека Български хелзинкски комитет. "България е транзитна страна, бежанците искат да се преместят в (други) страни от ЕС."

Според Кънев срещу ксенофобските и подобни на тях групи има текущи наказателни производства. "Запитано за позицията си по саморазправата, Министерство на вътрешните работи на България не отговори", пише още в материала на NBC News.

БНД Шипка не хвана нито един мигрант този път. Все пак, те възнамеряват да продължат да търсят, завършва репортажът от Странджа на NBC

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини