4 °C

Днес е Трети март,признателни ли сме към саможертвата на освободителите?

Чл. 6 „... Създава се българско автономно княжество, със свое правителство и народна войска....”    

Чл. 7 „....Начело на държавата да стои княз, избиран от населението и одобряван от Великите сили..”. Българския народ, чрез своите „първенци” даизработи своя Конституция.” 

          ........Това е част ,  но най-важната, от съдържанието на Сан-стефанския  мирен договор  между Русия и Турция сключен в късната вечер на  3 МАРТ 1878 год. С договора се слага край на  Руско-турската ОСВОБОДИТЕЛНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВОЙНА! Името си договора получава от селцето, където се  подписва - Сан-стефано/Йешилкьой/, на петнайсетина километра  от  Истанбул..

          Случилото се ТАМ и ТОГАВА  добива известност в Европа, а и по света, чрез кореспондентите на тогавашната преса и дипломатически представителства. За някои и някъде в Европа  това е просто  поредна новина  в графа – хроника. Така, както са известявали и за кланетата на деца, жени и старци при потушаване на Априлското въстание от 1876 год. в Батак, Перущица, Бяла черква, Панагюрище и къде ли още не... .  И толкоз! За други, пак в Европа, случилото се там и тогава е поредния сблъсък на Великите сили за влияние на Балканите. За  т.н. „европейци” на цивилизована Европа ние - българите, а и другите народи под Османско владичество сме непознат, „далечен”, чужд по манталитет и бит народ. Както и преди западните  правителства на Велики сили гледат на случващото се тогава на Балканите единственно и само през призмата на своята  икономическа изгода и интерес.

          Разбираемо и есественно, за нас българите, случилото се ТАМ и ТОГАВА - на 3.МАРТ е една дългочаквана, жадувана,  изстрадана, пет вековна радостна въздишка. Освен нас, още     един народ, със своята интелигенция и войнска сила, с цената на хиляди свои свидни жертви, изразява своята искренна съпричастност към станалото ТАМ и ТОГАВА, и от сърце  споделя нашата радост.    РУСКИЯ НАРОД !

          3 МАРТ е своеобразния връх, венец, макар и кървав, на една   вековна близост на двата  славянски, православни народа.  Препредаваното от уста на уста,от поколения на поколение , от деди на внуци за очакваната помощ от „дядо ИВАН”, както народът ни гальовно  е наричал по-големия славянски брат, най-после се сбъдва! Там, под Шипка се слива кръвта на българските опълченци и руските солдати. От векове обаче нас ни свързват  и бит и душевност и четмо и писмо и  духовност и вяра! Всичко останало , което изговарят  и пишат  някои  днешни.  „модерни”, „съвременни” политици и историци , връщайки се към събитията от преди 139 години  , е второстепенно и само допълва същината на станалото! А то е - ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България от пет вековното Османско владичество и ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО на третата българска държава. За успеха на това благородно дело, както никога до тогава се сливат в едно и руския боен дух и руския културен и духовен елит и руското държавно ръководство, целият братски  руски народ! Чудно ли е тогава, че в  европейска  преса за случващото се в онези дни четем   „...Този път руският император Александър ІІ е тръгнал със своя народ начело на руската армия за избавлението на друг народ – акт непознат в дългата история на династията Романови ..” Прокламацията на  руския император от 15.юни 1877 год., която се чете   по пътищата на военните действия  също впечатлява  кореспондентите на европейската преса. „ Българи, моята войска премина днес Дунава и навлиза във ВАШАТА ЗЕМЯ. Не отмъщавайте за извършените престъпления!На справедлив и безпристрастен съд да се предадат само ония малцина злодеи, останали ненаказани...  Мохамеданската вяра да остане незасегната... Животът и честта на мохамеданските семейства свято запазени...”  Наистина, много благородство трябва да носиш за да изречеш и отстояваш с действията си казаните  думи  в  хода на кървавите седем месечни сражения на войната . Войната  осея  българската  земя с костите на  десетки хиляди руски войници и офицери.  Хиляди украински, беларуски, финландски, сръбски и черногорски  бойци, в името на святото дело, с кръвта си напоиха родните поля и хребети. Над десет хиляди български опълченци, млади  момци и  калени в живота мъже заплатиха с живота си БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА! Всички те склопиха очи за да я получат и имат децата им! Това  бе ЦЕНАТА за да го има нашият, български 3 МАРТ! Поколенията трябва да знаят, помнят, ценят  и осмислят  тази свята  дата от българската история. ЗАЩОТО НАРОД, КОЙТО НЕ ПОМНИ И НЕ ПОЗНАВА СВОЯТА ИСТОРИЯ, ТАКЪВ НАРОД НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА СВОЕ БЪДЕЩЕ!

Иван Колев

Председател на клуба за

Приятелство с Русия

Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  бай Йордан
  1 0
  13:00, 3 мар 2017
  Честит празник, драги съграждани!
  Най-много истински патриоти има в развитите държави.
  Патриот днес се нарича този, който гради, работи, твори и създава блага. Мизерията и нищетата не се преодоляват с празни действия и гръмки фрази.
  Историята (не тази, която ни внушават зловредни „идеолози”, а истинската, почиващи на документи) ни служи за опит, но не може да реши нито един проблем от настоящето.
  Най-добре всички да запретнем ръкави и като европейска държава да си осигурим по-добро битие, в това число и по-високи пенсии на членовете на „клуба за приятелство с Русия”.
  Модерният патриотизъм се нуждае не от празнодумци, а от находчивост, предприемачество и здрав разум.

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини