Заплахи към мюсюлмани затвори университет в Канада

Заплахи срещу студенти мюсюлмани доведоха до евакуирането на близо 4000 души от университета "Конкордия" в Монреал, предаде Франс прес.

В електронно писмо до университета и местни медии група, представяща се като "Съвет на консервативните граждани на Канада", заплаши да взриви няколко "малки самоделни устройства" в университета в знак на протест срещу присъствието на студенти мюсюлмани, пише БТА.

"Сега след като президентът Тръмп е на власт южно от границата ни, нещата се промениха. Повече няма да търпим поведението ви", казва групировката по отношение на студентите мюсюлмани в своя имейл.

Три сгради на университета са били евакуирани и претърсени от силите на реда, но не е открито никакво взривно устройство, съобщи говорител на полицията в Монреал.

В една от евакуираните сгради е протичала "седмица за запознаване с исляма". Ректорът Алън Шепард изрази съжаление за инцидента в университета, който приема студенти от 150 страни.

"Остро осъждаме тези атаки срещу университет, който е модел на съжителството", заяви министърката на образованието на провинция Квебек Елен Давид.

В друг университет на Монреал - "Макгил" е получено същото заплашително електронно писмо, но не е била спомената конкретна сграда и университет не е бил евакуиран.

В Канада през последните седмици имаше и прояви на вандализъм срещу джамии. Страната е приела над 40 000 сирийски бежанци.

Коментари в сайта

Последни новини