Спешна проверка установи куп опасни джакузита

Куп опасни джакузита са открити по магазините в страната след спешна проверка, разпоредена от Агенцията за метрологичен и технически надзор вчера. Поводът стана инцидентът с 4-годишната Изабел, която пострада тежко в джакузи в хотел "Адмирал" в курорта Златни пясъци преди три дни.

Инспекторите са проверили 29 търговски обекта, в които се продават джакузита. Общият брой на проверените уреди е 38. Открити са пет джакузита, които не съответстват на изискванията, съобщиха от метрологичната агенция. От тях 2 без нужния европейски сертификат и маркировка, а другите 3 са без инструкция за монтаж и експлоатация на български език. Издадени са заповеди за спиране на 2 продукта и са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения, пише "Монитор". Основните препоръки към купувачите на джакузита е задължително да изискват инструкцията за монтаж и експлоатация на български език.

Монтажът и свързването им към водопроводна, канализационна и електрическа мрежа трябва задължително да става от компетентни лица, което да гарантира безопасната работа на изделието. Тъй като в повечето случаи в плувните комплекси и хотели с басейни има изградени или свързани джакузита, основната опасност при използването им би могла да бъде от пречистващата и филтрираща помпена система, предупреждават специалистите.

Започва разследване на инцидента с Изабел. То е възложено на следовател след съвещание между административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура във Варна. На него е преценено, че делото е с изключителна фактическа и правна сложност.

Досъдебното производство по инцидента се води срещу виновно лице. Производството е за немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, с причинена средна телесна повреда на 4-годишната Изабел Христова. Това е престъпление по чл. 134, ал. 1 от НК", съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От болницата, където се провежда лечението на пострадалото дете, обясниха, че Изабел е в съзнание и е контактна. Лекарският екип се опитва да й даде вода, след което ще предприеме и нормално захранване. Детето обаче все още е с опасност за живота, отбеляза лекуващият д-р Румен Христов, който е началник на отделението по детска хирургия в "Света Анна". 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини