8 °C

Изселничка дарява с книги на турски деца от 19 училища в Кърджалийско

Изселничка дарява с книги на турски деца от 19 училища в Кърджалийско.Нашенката доц.Несрин Къратлъ е изброила,че майчин език се изучава в 19 училища в областта и е решена да направи подарък на учещите в тях за Международния ден на майчиния език.Първото дарение вече е направено.Книги получиха учениците в ОУ”Н.Й.Вапцаров” в село Рани лист.Това стана по време на тържество посветено на майчиния език,което се състоя по инициатива на читалище „Иван Вазов” в селото.Присъстваха ученици,учители,родители.Гости бяха представителите на Регионалното управление по образование Йоана Ташева и Мариана Кротнева,директори на училища,директорът на сцена „Кадрие Лятифова” Себихан Местан,кандидатът за народен представител Ахмед Моллахасан,кметът на селото Гюлтекин Файък.

След кратка музикално-драматична програма слово произнесе гостенката от Истанбул.Това е нейна втора среща с децата от Рани лист.Тя подчерта,че според Конституцията на Р България всички сме български граждани и имаме право да изучаваме и ползваме майчиния си език.Трябва най-сърдечно да благодарим на Майка България ,която ни дава тази възможност ,подчерта Несрин Къратлъ.Развълнувана тя поиска възможността да изрази своите чувства на майчиния си език,като рецитира стихове написани за родното й село Устина.Заглавието му бе „Центърът на моето щастие”:

   „Не ме питайте защо не мога да забравя началото от живота ми,

   Ухото помни първото име.

От дядо и баби заобичах езика си

И по време на тоталитарния режим учих майчиния си език.

С вълнение чаках моят учител Мемов.

Мисля на турски,но обичам и българския.

България ми е родната страна ,но сънищата ми са на турски.

Майчиният ми език е важен,както майчиното ми мляко е важно,

Защото е първо.

Текст и снимка:Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини