Уникална фотоизложба представя живота на родопчани от началото на ХХ век

Една уникална експозиция, представяща света на родопчаните от началото на XX век, ще гостува в Художествена галерия „Станка Димитрова” Кърджали през март.
Изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов 1882-1949 фотограф” ще бъде открита на 1 март от 17,30 часа. Тя гостува в Кърджали, благодарение на Регионален исторически музей-Кърджали, Държавна агенция „Архиви”, Държавен архив-Смолян, Исторически музей-Асеновград и Регионален етнографски музей –Пловдив. 
Изложбата е изготвена от художник-фотографа Иво Хаджимишев и се реализира с любезното съдействие на Нели и Робърт Гипсън, проект Архивът Гипсън III 2016-История на българската фотография. 
Крум Савов е първият фотограф в Родопите. Още като млад начинаещ фотограф той се прочува на световните фотографски изложения в началото на миналия век. И на двете изложения в Лиеж 1905-а и Лондон 1907-а печели сребърен медал с диплом. Савов посвещава живота си на фотографското изкуство благодарение на неговия настойник, братовчед и учител Стойо Шишков, който е основател на Етнографския музей в Пловдив през 1917 г. и на Регионалния исторически музей в Смолян.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини