Момчетата от Електрониката творят светещи макети на исторически и културни забележителности

Изображение 1 от 3

    От месец ноември миналата година в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ е сформирана група за извънкласни дейности „Занимателна история“. Тя е част от дейностите на училището по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз.

    Идеята за създаването на групата е продиктувана от стремежа на учителя по история и цивилизация Таня Илиева, да провокира и задържи интереса на юношите към историческата наука.

    Извънкласните занимания се провеждат с 14  ученици от 9 и 11 клас. Те с  голям  ентусиазъм, майсторство и любопитство изработват 3D макети на забележителности и паметници  в българската, европейската и световната история и култура.  

    При  изработването на  макетите учениците се запознават с историята, значението и символиката им, както и с историческите събития, свързани с тях.  Участниците имаха възможност да опознаят и да научат интересни факти за храм-паметника „Св. Александър Невски“, Айфеловата кула, средновековната катедрала „Нотр дам“, най-известните символи на Лондон – кулата „Биг Бен“ и моста „Тауър Бридж“ и др.

    За да могат учениците да се докоснат и за да се чувстват  част  от европейската култура,  допринасят и виртуалните екскурзии, които са включени в програмата на дейностите на групата. Една от най-интересните за тях е „разходката“ в „Минимундос“, Клагенфурт, Австрия.

    По време на работата си момчетата от групата прилагат на практика и техническите си знания и умения, като подготвят осветителни системи за по-ефектното представяне на макетите.

    Дейностите в „Занимателна история“ са изключително полезни за  развитието на креативното мислене и на уменията за работата в екип на участниците в нея. Те дават възможност за  поднасяне  по нестандартен и достъпен начин на моменти от българската и световната история.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини