Навършват се 110 години от рождението на световноизвестния писател Сабахаттин Али

    На 25 февруари се навършват 110 години от рождението на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али. Той е роден на 25 февруари 1907 година в Ардино. Баща му Али Селахаттин е офицер в Османската империя. Израства в семейство, пътувало с него из страната от един гарнизон в друг. Детството му минава в Чанаккале и Едремит. През 1922 година Сабахаттин се записва в учителския колеж в Балъкесир. Тук той започва да пише първите си стихове. През 1926 година се премества в мъжкия учителски колеж в Истанбул. Учителят по литература Али Гариб помага много за израстването му. От 1928 до 1930 г. учи във Факултета по филология в Берлинския университет, но след това е принуден да напусне Германия. 

    През 1934 г. стихотворението му „Моята обич”, посветено на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк е публикувано в списание „Варлък” (Присъствие). Произведенията му бързо срещат неприязън от страна на официалните турски власти. Подложен е на преследвания. Романите му са популярни и в България.  Книгите му с разкази и стихове са преведени на над 30 езика. Творбите му го нареждат сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели (Лозенград).

    През 2007 г. в негова памет в градския парк е посадено борче, непосредствено до което е поставена паметна плоча в чест на 100-годишнината от рождението му. За юбилейното събитие тогава пристигна от Истанбул дъщерята на писателя проф. Филиз Али, председателка на Международната музикална академия „Айвалък”.

    През 2015 г. е открит и бюст-паметник в двора на Общинския музей, където всяка година на рожденния му ден общинското ръководство, близки и почитатели на Сабахаттин Али полагат цветя и венци.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини